Kutatók azonosítottak egy új, veszélyeztetett szürke farkas falkát Kaliforniában

szürke farkas, Canis lupus
Egy hím szürke farkas vezeti kölykeit hogy felfedezzék élőhelyüket az Oaklandi Állatkertben, 2019. július 1-én.
Vágólapra másolva!
Egy új szürke farkas falka jelent meg Kaliforniában, Sierra Nevadaban, több száz kilométerre bármely más ismert szürke farkas populációtól. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A felfedezésnek örültek a kutatók, mert, mivel az őshonos fajt az 1920-as években a kihalásig vadászták Kaliforniában. Körülbelül csak az utóbbi évtizedben vándorolt vissza néhány szürke farkas az államba az államon kívüli falkákból.

Múlt hónapban a Sequoia Nemzeti Erdőben láttak egy szürke farkast, és ezért a kutatók nyomokt keressenek, hogy DNS mintákat gyűjtsenek szőrből és ürülékből.
A kutatók arra jutottak, hogy van egy legalább 5 farkasból álló új falka, mely korábban nem volt ismert, hogy Kaliforniában él: egy felnőtt nőstény és 4 útóda. A falka legalább 321.8 kilométerre van a legközelebbi falkától, amely Kalifornia északkeleti részén lévő Lassen Parkban van. Egy harmadik falka Észak-Kalifornia székhelyű.

Egy hím szürke farkas vezeti kölykeit hogy felfedezzék élőhelyüket az Oaklandi Állatkertben, 2019. július 1-én. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-endangered-gray-wolves-california.html

A szürke farkas védett államilag és a szövetségi törvény által is a Veszélyeztetett Fajok Törvénye alatt.
A DNS vizsgálat azt találta, hogy az új falkában lávő felnőtt nőstény közvetlen leszármazottja az OR7 néven ismert farkasnak, mely 2011-ben átlépte az államhatárt Oregonból - majdnem egy évszázad alatt ez első farkas, mely Kaliforniát területe részévé tette. Ez a farkas később visszatért Oregonba és úgy vélik, ott is halt meg.
A kutatók nem találtak felnőtt hím nyomot az új falkában, de az utódok genetikai profilja azt sugallja, hogy a lasseni falka leszármazottai.

(Forrás: https://phys.org/)