Azok a babák és kisgyerekek, akiknek érettebb baktériumközösség népesíti be a beleit, kisebb eséllyel szenvednek allergia okozta nehézlégzéstől és asztmától – hangzott el a European Respiratory Society (ERS, Európai Tüdőgyógyász Társaság) Milánóban megrendezett nemzetközi kongresszusán.
A bélben élő baktériumközösségek, amelyek együttesen a bél-mikrobiótát alkotják, az első életévek során alakulnak ki az emberi szervezetben. Tevékenységük hozzájárul az egészséghez – például vitaminokat termelnek és erősítik az immunrendszert –, ám betegségekben, egyebek mellett a gyulladásos bélbetegségben és a gyomorfekélyben is oki szerepet játszhatnak. A babák már születésük pillanatában beszereznek egy kezdetleges mikrobiótát az anyától,
de a baktériumközösség az elkövetkező évek során egyre változatosabbá és érettebbé válik, ahogy a gyerekek a legkülönbözőbb forrásokból – leginkább a többi gyerektől, állatoktól és a táplálékból – újabb és újabb fajta baktériumokat szereznek be.
„A Barwon Újszülött Vizsgálat keretében folytatott tanulmányaink azt mutatják, hogy ha egy baba egyéves korában érettebb bél-mikrobiótával rendelkezik, akkor a későbbiekben, gyermekkora alatt kisebb eséllyel alakul ki nála ételallergia és asztma – mondta el az eredményeket a kongresszuson bemutató Yuan Gao, a Deakin University (Geelong, Ausztrália) kutatója. – A kedvező hatás a jelek szerint inkább a bél-mikrobióta általános összetételétől, mint egyes konkrét baktériumfajok jelenlététől függ.
Eredményeinkből arra a következtetésre jutottunk, hogy a csecsemők bél-mikrobiótájának gyorsabb érése az első életévekben az allergia okozta nehézlégzés kockázatának csökkenéséhez vezet a gyermekkor során."
A Barwon Újszülött Vizsgálatba (Barwon Infant Study, BIS), amely 2010 óta zajlik Ausztráliában, 2010 és 2013 között 1074 csecsemőt vontak be, akiknek a fejlődését a kutatók a továbbiakban nyomon követték. A most bemutatott kutatás céljára Gao és munkatársai a BIS bébik egy, hat és tizenkét hónapos korában gyűjtött székletmintáit elemezték a bennük jelen lévő baktériumok szempontjából. A gyerekek egyéves és négyéves korában beszélgetés is lezajlott a kutatók és a szülők között, ahol a BIS vizsgálatvezetői kikérdezték a szülőket arról, hogy a gyereknek volt-e allergiával kapcsolatos nehézlégzése vagy asztmája az elmúlt 12 hónapban. A gyerekeken ugyanakkor bőrtesztet is elvégeztek, hogy kiderítsék, a tíz vizsgált étel, illetve a gyakori lebegő allergének – pollenek, por – bármelyikére allergiásak-e.
A BIS csapata a gyerekek közül véletlenszerűen kiválasztott 323-at, akiknél DNS-szekvenálással jellemezték a bélbióta összetételét. Az eredményekből egy MAZ-nak (microbiota-by-age Z-score) nevezett, az életkort és a mikrobióta sokféleségét jellemző pontszámot kalkuláltak, amellyel a gyermek bél-mikrobiótájának érettségét számszerűsítették.
„Arra jutottunk, hogy ha a csecsemők egyéves korukban érettebb bél-mikrobiótával rendelkeztek, kisebb valószínűséggel alakult ki náluk allergia okozta nehézlégzés egyéves, illetve négyéves korukig – ismertette Gao. – A MAZ egy statisztikai szórásnyi növekedése felére csökkenti az allergia okozta nehézlégzést mindkét életkorban. Más szavakkal:
minél érettebb a bélbióta, annál kevésbé lesznek a gyerekek hajlamosak az allergiás nehézlégzésre. Az egy, illetve hat hónapos korban mért MAZ pontszámmal nem találtunk ilyen összefüggést."
Senki se érti még pontosan, milyen mechanizmuson keresztül előzi meg az érett bél-mikrobióta az allergiás betegségeket. „Tekintettel mind a bél-mikrobióta, mind a csecsemőkori immunrendszer komplex eredetére és fejlődésére, inkább valószínű, hogy az egészséges bél-mikrobióta védőhatása a baktériumközösségek tevékenységének szerteágazó hatásain keresztül, és nem egyetlen specifikus mechanizmuson keresztül valósul meg – fogalmazott Gao. – Bízunk abban, hogy ha megértjük, miként erősíti a bél-mikrobióta az immunrendszert, új beavatkozásokat fejleszthetünk ki az allergiás betegségek, többek között az asztma megelőzésére.
Megtalálhatjuk például a módját, hogy serkentsük a bél-mikrobiom csecsemőkori érését, s így felnövekedve kevesebb gyerekben alakulna ki asztma és más allergiás betegség a későbbiekben.
Egyelőre azonban túl keveset tudunk a kisgyermekkori allergiák és asztma okairól, ezért további kutatásokra van szükség."
A tudósok most azt tervezik, hogy egy újonnan indítandó, ARROW nevű klinikai vizsgálathoz 2000 gyereket toboroznak Ausztráliából és Új-Zélandról. A terv az, hogy elölt baktériumok keverékét adják majd a kisgyerekeknek szájon át, hogy meggyőződjenek róla, vajon ilyen módon stimulálható-e a vírusfertőzésekkel szemben adott egészséges immunválasz, és megelőzhetők-e a nehézlégzéssel vagy asztmával járó betegségek. A vírusok a gyerekkori betegségek leggyakoribb okozói, és a légúti vírusfertőzések olykor nehézlégzést okoznak.
„Az asztma, az ekcéma és a többi allergiás betegség a gyerekeket sújtó legközönségesebb egészségi problémák közé tartoznak, s előfordulásuk a világ számos részén emelkedőben van – fűzte hozzá Dr. Erol Gaillard, az ERS gyerekkori allergiákkal és asztmával foglalkozó csoportjának titkára és a Leicesteri Egyetem klinikájának tiszteletbeli gyermektüdőgyógyász konzulense. – Nem pontosan értjük, miért történik ez, de vannak elméleteink. Az egyik tényező az lehet, hogy a mai kisebb családokban, ahol nincsen annyi testvér, a gyerekek kevésbé vannak kitéve a testvérek által elkerülhetetlenül hordozott kórokozóknak. Felelős lehet még a kevésbé változatos csecsemő- és kisgyerekkori étrend, valamint – elsősorban a városi környezetben – a háziállatokkal való érintkezés hiánya."
Gaillard így folytatta: „A Dr. Gao és munkatársai által közölt eredmények, melyek szerint az érettebb csecsemőkori bél-mikrobióta védelmet nyújthat a nehézlégzéssel járó és más allergiás állapotok kialakulásával szemben, remekül illeszkednek ezekhez az elméletekhez, mivel azok a babák és gyerekek, akik már korán elvegyülnek a többi gyerek és a háziállatok között és változatos étrendet fogyasztanak, jóval inkább esélyesek arra, hogy sokféle baktériummal találkozzanak. Ha megtalálnánk a módját, miként tudjuk a bélbióta érését elősegíteni, jelentős mértékben visszaszoríthatnánk az allergiák előfordulását, ezért érdeklődéssel várjuk az ARROW vizsgálat eredményeit."