Egy új vízkezelési módszer segít elkerülni a káros kemikáliákat

csapvíz, szennyvíz
A csapból kijövő víz biztonságos, iható, de ez nem jelenti, hogy teljesen tiszta. A georgiai Műszaki Intézet kutatói nem a tradicionális módszert alkalmazzák, azt hogy hozzáadnak vegyszereket (plusz módszer), hanem kerülik a fertőtlenítőszereket, a vegyi koagulánsokat (ez a mínusz módszer), és a fejlett oxidációs folyamatokat, amelyek tipikusak a vízkezelésnél.
Vágólapra másolva!
A csapból kijövő víz biztonságos, iható, de ez nem jelenti, hogy teljesen tiszta. A klórgáz régóta a standard a vízkezeléshez, de a víz gyakran tartalmaz fertőtlenítési melléktermékek és ismeretlen szennyezők nyomait. A georgiai Műszaki Intézet kutatói kifejlesztettek egy módszert, a mínusz módszert, ezeknek a káros melléktermékeknek a kezelésére. - írja a Georgiai Műszaki Intézet honlapján.
Vágólapra másolva!

Nem a tradicionális módszert alkalmazzák, azt hogy hozzáadnak vegyszereket (plusz módszer), hanem kerülik a fertőtlenítőszereket, a vegyi koagulánsokat (ez a mínusz módszer), és a fejlett oxidációs folyamatokat, amelyek tipikusak a vízkezelésnél. A melléktermékek és patogének eltávolításához filtrációs módszerek egyedi keverékét alkalmazzák, így a vízkezelő központok képesek ultraviola fényt és sokkal kisebb dózisú kémiai fertőtlenítőszereket alkalmazni, hogy minimalizálják a jövőben bakteriális szaporulatot az elosztó rendszerben.

A mínusz módszer fizikálisan elkülöníti a felbukkanó szennyezőket és fertőtlenítőszer melléktermékeket a fő vízkezelési folyamatból ezeket a már bizonyított folyamatokat alkalmazva:

- A folyópart szűrés kivonja a vizet természetes előforulásból, vagy az épített partokról mint a folyók, vagy tavak. Mivel a víz talaj és kavics rétegeken halad keresztül, természetes módon kiszűrődnek szennyeződések, lebegő részecskék, és bizonyos mikroorganizmusok.

- A biofiltráció biológiai folyamatokat alkalmaz: a homok, kavics, vagy aktív szén vízszűrő ágyakon halad keresztül, melyek támogatják a jótékony mikroorganizmusok szaporodását, amik aztán eltávolítják a szennyezőket.

- Adszorpcióval például aktív szénnel csapdába ejtik a szennyezőket.

- Membrán szűréssel, ami egy félig-elválasztó membránt alkalmaz elkülönítik a fő kezelő folyamatokból származó részecskéket és szennyezőket.

A csapból kijövő víz biztonságos, iható, de ez nem jelenti, hogy teljesen tiszta. A georgiai Műszaki Intézet kutatói nem a tradicionális módszert alkalmazzák, azt hogy hozzáadnak vegyszereket (plusz módszer), hanem kerülik a fertőtlenítőszereket, a vegyi koagulánsokat (ez a mínusz módszer), és a fejlett oxidációs folyamatokat, amelyek tipikusak a vízkezelésnél. Forrás: https://research.gatech.edu/new-water-treatment-approach-helps-avoid-harmful-chemicals

A mínusz módszer szándéka, hogy a víz közösség biztonságosabb, fenntarthatóbb, és intelligensebb rendszereket tervezzenek. Mivel technológiáik már elérhetők és bizonyítottak, a mínusz módszer azonnal végrehajtható.
Mesterséges intelligenciát is alkalmaznak, a filtrációs hatékonyság növelésére. A mesterséges intelligencia segíti a folyamat optimizációt, az előrejelző karbantartást, a hibás észlelést és diagnózist, az energia optimizációt, és a döntés-támogató rendszereket. A mesterséges intelligencia modellek megbízhatóan előre jelzik a különböző szennyezés fajták eredetét a forrás vízben, és sikeresen érzékelik a csővezeték károsodását és a mikrobás fertőzést, lehetővé téve a gyors és hatékony karbantartást.

(Forrás: Georgiai Műzaki Intézet: https://research.gatech.edu/)