Pusztító trópusi vihar csaphat le holnap

ciklon
Egy trópusi ciklon műholdas felvételen ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
A bangladesi hatóságok több mint 50 ezer ember evakuálását készítik elő a Hamoon ciklon szerdai érkezése előtt.
Vágólapra másolva!

Kevés annak az esélye, hogy szuperciklon alakuljon ki

"Nagyjából 50-60 ezer ember él a távoli szigeteken. A tervek szerint mindnyájukat menedékhelyekre visszük a ciklon elől. Ezenfelül az önkénteseinket fölkészítjük arra, hogy szembenézzenek bármilyen helyzettel" - mondta Bhola körzet biztosának helyettese.

A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik Forrás: AFP

A 110 kilométer/órás széllökésekkel támadó ciklont a súlyos kategóriába sorolták, miután a déli partoktól a nagyjából 310 kilométerrel eső területekre ért - jelentette a helyi meteorológiai szervezet. Bazlur Rasid helyi meteorológus elmondása szerint a ciklon Bholánál fogja elérni a szárazföldet szerda délig, 90-110 kilométer/órás széllel.

Egy trópusi ciklon műholdas felvételen ( a kép illusztráció) Forrás: Landsat/Reuters

Hozzátette: annak ellenére, hogy a ciklon heves esőzéseket okoz, kevés az esélye annak, hogy szuperciklonná váljon.

Gyakran képződnek veszélyes ciklonok a Bengáli-öbölben

A bangladesi meteorológiai intézet még a ciklon érkezése előtt felszólított több tengeri kikötőt veszélyhelyzet elrendelésére. Ebben az évben másodjára alakul ki ciklon a Bengáli-öbölben. Elsőként a Mocha ciklon pusztított az országban, több ezer lakóhelyet lerombolva.

A ciklonok heves esőzéseket hoznk, amelyek tovább fokozzák a vihar pusztítását ( a kép illusztráció) Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

A Bengáli-öbölben általában április és május, illetve október és november idején gyakoriak a ciklonok.

Az Amphan szuperciklon, amely még 2020 májusában tarolt végig Banglades és India területén - több száz ember halálát okozva -, az utóbbi évek egy legsúlyosabb ilyen jellegű természeti katasztrófája volt.