Helikopterről lövik ki a vadlovakat Ausztráliában

brumby, ausztrál vadló
A brumby, az ausztrál vadló
Vágólapra másolva!
Jóváhagyták a helyi hatóságok a vadlovak helikopteres kilövését az egyik legnagyobb ausztráliai nemzeti parkban. Az állatvilág megóvását célzó döntés - amelyet szükséges intézkedésként ítéltek meg -, nagy vitát váltott ki.
Vágólapra másolva!

Az Ausztráliában csak brumby néven emlegetett vadló mintegy 19 ezer egyede él a Kosciuszko nemzeti parkban, az ország déli részén. Új-Dél-Wales állam hatóságai 2027-ig háromezerre akarják csökkenteni a számukat.

A parkőrök már most tűzfegyverrel vagy csapdával csökkentik a számukat, illetve szállítják át őket más területekre.

Penny Sharp, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere szerint azonban ezek az intézkedések elégtelenek.

– vélte a miniszter.

A brumby, az ausztrál vadló Forrás: Pinterest

A hatóságok azért tartják ártalmasnak a vadlovakat, mert növelik a talajeróziót, lelegelik vagy letapossák a növényzetet, lerombolják az üregeket, konkurenciát jelentenek a többi állatnak az élelemért és a menedékért folyó küzdelemben, és az ivóhelyeket is beszennyezik.

A helikopteres kilövést 2000-ben már alkalmazták egy rövid ideig: akkor több mint hatszáz vadlovat öltek meg három nap alatt.

A kilövés ellenzői azzal érvelnek, hogy a vadlovak hozzátartoznak az ausztrál nemzeti öntudathoz. A brumbykat az ausztrál vidék romantikus dicsőítéséről ismert neves ausztrál költő, Banjo Paterson (1864-1947) is megénekelte.

Ausztráliában a vadlovak száma a 400 ezret is elérheti az Invazív Fajok Tanácsa nevű ausztrál civil szervezet szerint, amely üdvözölte Új-Dél-Wales döntését pénteken.

Jack Gough, a szervezet szóvivője szerint dél-ausztráliai államban a vadlovak száma 15-18 százalékkal növekszik évente, azaz jóval több példánnyal, mint a jelenlegi módszerekkel kiirtott lovak száma.

(MTI/AFP)