A hangyák lehetnek az első rovarok, akik műanyag hulladékba gabalyodtak

Lasius grandis, hangya, műanyag hulladék
Ez a vékony, piros rostba gabalyodott Lasius grandis hangya lehet az egyik első példa arra, hogy a rovarok műanyag hulladékba gabalyodnak.
Vágólapra másolva!
A tengeri élővilág rendszeresen belegabalyodik a műanyag hulladékba, de még a kis szárazföldi lakók sem immunisak. A műanyagba való belegabalyodás gyakran a vízi és óceáni élethez kapcsolódik. A műanyagba gabalyodott hangyák felfedezése azt sugallja, hogy az emberiség káros polimer szennyezése az élővilágot szélesebb körben érinti, mint korábban gondolták. Erről számolnak be a kutatók az Ecological Entomology szeptember 18-i számában. - írja a Science News honlapján.
Vágólapra másolva!

A tudósok akkor vették észre az összegubancolódott rovarokat, amikor a vulkáni La Palma-szigetről gyűjtött 113 hangyát tanulmányozták. Egy Lasius grandis hangya bele volt gabalyodva egy vékony, piros rostba, miközben egy Monomorium hangya egy fekete rostba. A hangyák teste és lábai köré szövődött rostok kémiai és fizikai elemzése azt mutatta, hogy a rostok műanyagok.

A műanyag hulladék híresen alattomos a tengeri madarak és tengeri emlősök számára, de problémákat okoz a szárazföldi állatoknak is, például a tevéknek bélelzáródást okoz és megöli az énekes madarakat.

A tudósok dokumentáltak néhány rovart, akik kölcsönhatásba kerültek a műanyaggal. A vízi tegzeslégy lárvák kis műanyag darabkákat használnak, hogy védő burkolatot építsenek maguknak.
Azonban kevés bizonyíték van arról, hogy hangyák és más kis szárazföldi rovarok műanyagba kötöződnének. A la palmai hangyák reprezentálják az egyik első ismert példát arra, hogy szárazföldi gerinctelen műanyag hulladékba gabalyodik.

Ez a vékony, piros rostba gabalyodott Lasius grandis hangya lehet az egyik első példa arra, hogy a rovarok műanyag hulladékba gabalyodnak. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/ants-first-insects-ensnared-plastic-pollution

A két hangyát egy fenyőerdőben és a La Palma vulkán csúcsán gyűjtötték. A két hangya a műanyagot véletlenül szedhették fel táplálkozás közben. Mivel a hangyák még életben voltak és mobilak voltak amikor megfogták, nem tudni, hogy a műanyag okozott-e kárt bennük.

A kutatók azt gyanítják, hogy a rostok a szomszédos utakról és túra ösvényekről származhat. A műanyag részecskéket a szél nagy távolságokra szállítja olyan távoli területekre mint La Palma részei, ahol a csapat a hangyákat találta. Lehetséges, hogy a rovarok régóta belegabalyodnak a műanyagba, csak észrevétlenek maradtak. Minél többet kutatnak, annál világosabb, hogy a műanyag szennyezés mindenütt jelen van.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)