A kávézacc védelmet nyújthat a Parkinson-kór ellen

kávé
Vágólapra másolva!
Az agyszövetek már jóval a neurodegeneráció tüneteinek megjelenése előtt lassan elpusztulnak a kémiai támadások áradata alatt. Ahhoz, hogy idegrendszerünket megerősítsük az ilyen támadásokkal szemben, valamiféle védelmet kell átcsempésznünk a vér-agy gáton nevezett félelmetes határon. Úgy tűnik, a kidobott kávéőrleményekben található vegyületekből készült apró részecskék talán alkalmasak lehetnek erre a feladatra.
Vágólapra másolva!


Újszerű megoldást találjanak

Az El Paso-i Texasi Egyetem (UTEP) kutatói laboratóriumi tesztek során bizonyították, hogy a speciálisan összeállított anyaguk több mint alkalmas arra, hogy felszívja azokat az anyagokat, amelyek az idegsejtek degenerációját váltják ki, ami olyan állapotokhoz vezet, mint a demencia és a Parkinson-kór.

– mondta Mahesh Narayan, az UTEP kémikusa és a tanulmány első szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A neurodegeneratív betegségek előrehaladott tüneteit kezelő, jelenlegi kezelések a legtöbb embernek egyszerűen meghaladják az anyagi lehetőségeket.

Hozzátette: az a céljuk, hogy olyan megoldást találjanak, amely a lehető legtöbb beteg számára kezelhető költséggel megelőzheti ezen állapotok legtöbb esetét.

A kávézacc védelmet nyújthat a Parkinson-kór ellen Forrás: AFP

A neurodegenerációhoz számos környezeti tényező, köztük különböző gyomirtó és peszticidek is hozzájárulnak.

Az egyik leghírhedtebb példa a széles körben használt gyomirtó paraquat. Annak ellenére, hogy számos tanulmány szerint a vegyszer összefüggésbe hozható a Parkinson-kór kialakulásának fokozott kockázatával – amely kockázatról a paraquat svájci gyártója állítólag már az 1960-as évek óta tudott –,

a gyomirtót egyre gyakrabban használják más gyomirtó szerekkel együtt a növényi kártevők elleni védekezésre.

Úgy tűnik, az idegrendszerben a paraquat a szuperoxid szabad gyökök képződésének katalizálására olyan reakciók láncolatát indíthatja el, amely az idegsejtek elhalásához vezet.

Másféle gyógymódot találhatnak

Az Environmental Research című folyóiratban publikált tanulmány szerint az antioxidánsok használata esélyt adhat az idegsejteknek a harcra szabad gyökök elleni küzdelemben. Csak egy probléma van: a vér-agy gát „túlságosan jól" végzi a dolgát, és megakadályozza, hogy a legtöbb, az étrendünk során bevitt antioxidáns, mélyen beszivárogjon az agyunkba. A kávésav figyelemre méltó kivételt jelent.

A borban, az almában és a kávéban is megtalálható antioxidáns a gerincfolyadékban kimutathatósága arra utal, hogy bizonyos koncentrációban képes lehet „átcsúszni" az idegrendszerünk kerítésén.

A kávéhoz könnyű hozzászokni, a koffein jótékonyan élénkít, ráadásul finom is Forrás: pexels.com

És hogy a kávésav szuperoxid-ellenes „kung-fu"-ját felerősítsék, Narayan és csapata a vegyületet úgynevezett kvantumpontokká alakította át. Ezek a mindössze néhány nanométer átmérőjű, aprócska darabkák olyan elektromágneses tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a kvantumhatásokat átengedik, így

jól használhatóak olyan technológiákban, amelyek nagymértékben hangolható optikai kimenetekre támaszkodnak.

Ebben az esetben a kávészemét kávésavas szén-dioxid-kvantumpontokká (CACQD) alakították, ami feldúsítja az sp2-hálózatnak nevezett molekulákon belüli elektromágneses kötéseket, ami nemcsak a gyökök hatékonyabb felszívásában segít, de potenciálisan könnyebben „átcsúszhat" a vér-agy gáton is.

– mutatott rá Jyotish Kumar, a kutatócsoport vezetője, az UTEP vegyésze. – Ennek oka, hogy a jelenlegi kezelések egyike sem oldja meg a betegségeket, csak a tünetek kezelésében segítenek.

Hozzátette: céljuk, hogy gyógymódot találjanak azáltal, hogy foglalkoznak az atomos és molekuláris alapokkal, amelyek ezeket a betegségeket mozgatják.