Bizarr felfedezés: teljesen ép házilegyet találtak egy ember beleiben

házilégy, vizuális információfeldologozás, Musca domestica
Vágólapra másolva!
Még az orvosok értetlenül álltak az eset előtt, amikor egy rutin vastagbélszűrés során egy teljesen kifejlett házilegyet fedeztek fel egy férfi beleiben. A kolonoszkópia alatt készült felvételeken jól azonosítható a rovar a vastagbélben. Az orvosok megbökték a rovart, majd megerősítették, hogy az már elpusztult.
Vágólapra másolva!

A 63 éves beteg elárulta az orvosoknak, hogy a beavatkozást megelőző napon csak tiszta folyadékot fogyasztott, és fogalma sincs arról, hogyan kerülhetett a légy a vastagbelébe. Elmondta, hogy

két nappal a vizsgálat előtt pizzát és salátát evett vacsorára, de nem emlékezett arra, hogy legyet talált volna bármelyik ételében.

Az American Journal of Gastroenterology című szaklapban közzétett tanulmány szerint „hihetetlenül ritka kolonoszkópiás lelet és rejtély, hogyan kerülhetett a teljesen kifejlett, épségben maradt házilégy a haránt vastagbélbe".

A rutin vastagbélszűrés során egy teljesen kifejlett házilegyet fedeztek fel egy férfi beleiben (képünk illusztráció) Forrás: Wikipedia/Aravind Sivaraj

A haránt vastagbél (a máj alsó felszíne és a gyomor nagy görbülete alatt húzódik át a máj alól a lép alsó pólusához) ugyanis a vastagbél „legmozgékonyabb" és „leghosszabb része".

A légy ráadásul csak úgy érhette el az emberi test ezen részét, ha a szájon vagy a végbélen keresztül bejutott valahogy a páciens testébe.

– mondta Matthew Bechtold, a Missouri Egyetem gasztroenterológiai osztályának vezetője a The Independentnek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ugyanakkor az is valószínűtlen, hogy a végbélen keresztül került valahogy a vastagbélbe.

Hozzátette: ha utóbbi eset áll fenn, akkor „egy elég hosszú nyílásnak kellett létrejönnie ahhoz, hogy a légy észrevétlenül berepüljön a vastagbélbe, és valahogy fény nélkül eljusson a vastagbél középső részébe egy nagyon kanyargós bélrendszerben."

Házilégy egy férfi vastagbelében: amikor az orvosok megbökték, megerősítették, hogy elpusztult Forrás: N. Sharma et al., American Journal of Gastroenterology, 2023

A rovarok leginkább úgy juthatnak be az emésztőrendszerünkbe, ha véletlenül rovarpetéket vagy lárvákat tartalmazó ételt fogyasztunk.

Ez úgynevezett bélmiázishoz vezethet, amikor a légylárvák az ember elhalt vagy élő szöveteivel táplálkoznak. A megelőzésre és betegségellenőrzésre szakosodott szervezet, a Centers for Disease Control and Prevention szerint míg egyes fertőzött betegeknél nem jelentkeznek tünetek, mások hasi fájdalomról, hányásról és hasmenésről számoltak be.