Genetikailag teszt igazolta: kutya-farkas hibrideket találtak a Dél-Kárpátokban

farkas-kutya hibrid
A farkas-kutyák hibridjei általában termékenyek, ami azt jelenti, hogy a farkasok genetikai identitása veszélyeztetheti, ha nagy mennyiségű keresztezés történik
Vágólapra másolva!
Meglehetősen különös módon bővültek a közelmúltban kutyafajták, ugyanis a farkasok és kóbor kutyák keresztezéséből egyfajta farkas-kutya hibridizáció alakult ki, a keverékfaj létezését pedig az elvégzett genetikai tesztek is kimutatták. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla a világon több helyen is, de már a Déli-Kárpátokban is bizonyításra került a furcsa új faj, a kutya-farkas hibridek jelenléte. A jelenség miatt 2017 és 2020 között végzett kutatások alapján elkészült tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy a keveredés egész Európában veszélyt jelent a farkaspopulációra, emiatt pedig továbbra is megfigyelés és kutatás alatt tartják a jelenséget a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A legtöbben már gyermekkorunkban megtanuljuk az alapvető állatfajok, így a kutya és farkas közti különbségeket, ám egy közelmúltbeli felfedezés néhány ismeretünket drasztikusan felülírta.

A Dél-Kárpátokban végzett kutatások genetikai tesztjei igazolták ugyanis a farkasok és kóbor kutyák kereszteződéséből létrejött keverékfaj létezését, amely így már éppúgy része a kutya-, ahogy a farkaspopulációnak is.

A News.ro beszámolója alapján a Dél-Kárpátokban levett mintákat a szlovén Ljubljana Egyetem laboratóriumában végezték el.

A Conservation Carpathia Alapítvány közleménye alapján a Dél-Kárpátokban végzett kutatásuk alapján genetikai tesztekkel tudják igazolni a farkasok és a kóbor kutyák kereszteződéséből létrejött keverékfaj létezését,

de a jelenség egész Európában veszélyt jelent a farkaspopulációra – figyelmeztetnek a szakemberek, akik emiatt továbbra is megfigyelés és kutatás alatt tartanák a farkas-kutya hibridizációt.

A Conservation Carpathia Alapítvány közleménye alapján a A Dél-Kárpátokban bizonyításra került a kutya-farkas hibridek jelenléte. Forrás: Wikimedia Commons

Genetikailag igazolták: kutya-farkas hibridet találtak a Déli-Kárpátokban

Az alapítvány közleménye alapján Romániában nagyjából 3000-re becsülik a farkaspopuláció létszámát, de tudományos méréseket ennek terén nem végeztek. Azt ugyanakkor megállapították, hogy egy száz négyzetkilométeres körzetre nagyjából 2,35 a farkas jut, ami alacsonyabb mint például az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban (5-9,8) vagy az olaszországi Appennin-hegységben (4,7), de jóval magasabb mint a Skandináv félszigeten (0,18), ahol az időjárási körülmények miatt a farkaspopuláció csak most kezd helyreállni. A Conservation Carpathia szerint európai szinten jelentősnek tekinthető a romániai farkaspopuláció, a Kárpátok viszont továbbra is a legkevésbé tanulmányozott helyi ökoszisztéma, így kutya- és farkasfajok keveredéséből alakult farkas-kutya hibridizációt Európában.