Szárnyal az ausztrál dinoszauruszturizmus

dinoszaurusz
A mintegy százmillió éve élt Muttaburrasaurus langdoni tudományos rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Az ausztráliai Queensland idegenforgalmában jelentős tényezővé vált a dinoszauruszturizmus. Jól jelzi ezt, hogy 2023-ban Queensland lakossága szavazással döntött arról, hogy az államnak a 100 millió éve a kontinens erdőségeiben élő Muttaburrasaurus legyen az egyik jelképe.
Vágólapra másolva!

A koalák és a Nagy-korallzátony mellett a dinoszauruszok is jelképpé váltak

Az államnak számos jelképe van, egyebek mellett a koala, a Nagy-korallzátony vagy a Cooktown-orchidea. A középső kréta korban élő Muttaburrasaurus langdoni maradványait, amely ezek közé került, 1963-ban fedezték fel Muttaburra közelében, a Thompson folyónál, és húsz évvel később azonosították. A nevében szereplő langdoni szó a maradványait megtaláló helyi gazdára, Doug Langdonra utal.

A mintegy százmillió éve élt Muttaburrasaurus langdoni tudományos rekonstrukciója Forrás: ABC

A hétméteres, kétlábra állni is képes ornithopoda (madármedencéjű) dinoszaurusz növényevő volt. Fennmaradt csontváza az eddig Ausztráliában talált dinómaradványok közül az egyik legjobb állapotú.

Queensland lehet az új dinoszaurusz-eldorádó

Az utóbbi években Ausztráliában számos őslénymaradványt tártak fel,

köztük korábban nem ismert dinoszauruszfajok fosszíliáit is.

Ennek köszönhetően rengeteg amatőr paleontológus érkezik az Outback vidékére, hogy bekapcsolódjanak az ásatásokba.

A Muttaburrasaurus langdoni fosszilis csontváza Forrás: ABC

Stirling Hinchliffe, az állam idegenforgalmi minisztere kiemelte, hogy a Queenslandben talált fosszilis dinoszauruszleletek dollármilliókban számolható bevételt hoznak a gazdaságnak a látogatók révén, s egyúttal a déli félteke izgalmas paleontológiai központjává teszik Queenslandet.