Felrobbant az óriási űrrakéta

SpaceX
A világűr felé haladva felrobbant a gigászi hordozórakéta
Vágólapra másolva!
Újra elindították szombaton Texas állam területéről a SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétáját a sikertelen áprilisi teszt után, de ez a kísérlet sem sikerült, mert mindkét gyorsítórakéta a leválás után felrobbant, az űrhajóval pedig megszűnt a kommunikáció.
Vágólapra másolva!

A világűrbe tartott, de felrobbant

Az első próbarepülésen, idén áprilisban néhány perccel a felbocsátás után robbant fel a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája. Most a gyorsítórakéták már leváltak, amikor felrobbantak, de nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűrbe tartó űrhajóval.

Itt még minden rendben. A Starship (Csillaghajó) nevű űrrakéta, miután felbocsátották a texasi Boca Chica közelében lévő Starbase kilövőállásról 2023. november 18-án Forrás: MTI/EPA/Adam Davis

A New York-i Szabadság-szobornál hosszabb, 120 méteres, kétfokozatú rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel.

A kozmosz felé tartó Starship a start után Forrás: MTI/EPA/Eric Gay

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában lévő SpaceX vezetői az áprilisi kudarc ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta el tudott rugaszkodni a Földtől.

Már azt is eredménynek tartják, hogy a gigász elrugaszkodott a földtől

Az űreszköz "nem tervezett gyors szétválása" következett be akkor. Az űripari magáncég célja az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal,

hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték.

A világűr felé haladva felrobbant a gigászi hordozórakéta Forrás: MTI/EPA/Adam Davis

A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni. Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.