Egy "élő bőr" védi a Kínai Nagy Falat az eróziótól

Kínai Nagy Fal
A Kínai Nagy Fal szakasza, aminek extra védelmet nyújt az élő baktérium és moha réteg.
Vágólapra másolva!
A Kínai Nagy Fal sokkal nagyobb volt. Ami most áll, az csak töredéke fejlett technológiával meg tudják védeni annak a kierjedt erődítménynek, amit több, mint 200 éve kezdtek építeni é aztán idővel erodálódott. De a megmaradt falszakaszoknak úgy tűnik, a biokéreg védelmet nyújt. - írja a Science magazin.
Vágólapra másolva!

A biokéreg moha, zuzmó, baktériumok és más organizmusok vékony rétege, ami a talajok felszínén keletkezik. Úgy tűnik, hogy ez az úgynevezett "élő bőr" valószínűleg megvédte a Nagy Falat a széltől, esőtől, és más eróziót okoző erőktől. A tudósok lehet, hogy új biokérget tudnak tenyészteni, hogy megkíméljék a Falat a további degradációtól.

A Nagy Fal legismertebb és leglátogatottabb sok része kőből és téglából áll, de más részek döngölt földből épült, amit a munkások sűrítettek össze. Idővel ez az anyag összeomlik, mert beszivárog az eső, a szél elfújja a talajt, sókristályok formálódnak benne, és a hőmérséklet váltakozik. De a döngölt föld biokérgek otthonává válik, akárcsak a körülötte lévő természetes talaj. A bolygó szárazföldjének körülbelül 12%-át ezek a biokérgek borítják és a szárazabb régiókban koncentrálódik, köztük Kína északi része. A biokérgeknek különböző formái vannak a milliméter vékony baktériumrétegtől a néhány centiméter magasságú mohák és zuzmók sűrűbb rétegéig.

Bo Xiao a Kínai Mezőgazdasági Egyetem munkatársa és kollégái tudni akarták, van-e stabilizáló szerepe a biokéregnek az olyan ember alkotta struktúráknál, mint a Kínai Nagy Fal.

A vizsgált szakaszok mentén - a főleg mohából és cianobaktériumból álló - biokéreg fedi a struktúra több, mint 2/3 részét. A csapat mintát vett fal biokéreggel borított különböző részeiből és összehasonlították a ezek fizikai tulajdonságait a biokéregmentes döngölt föld mintákkal.

A Kínai Nagy Fal szakasza, aminek extra védelmet nyújt az élő baktérium és moha réteg. Forrás: https://www.science.org/content/article/living-skin-protecting-great-wall-china-erosion?utm_source=sfmc&utm_medium=email&utm_content=alert&utm_campaign=WeeklyLatestNews&et_rid=342825402&et_cid=5019100

A biokéreggel fedett döngölt föld kevésbé volt porózus és nagyobb nyírási erőssége és nyomószilárdságú volt, mint a biokéreg nélküli részek.

A kutatók szerint ezek a tulajdonságok és mások összefüggnek a biokéreggel, ami a Nagy Falat megvédi a degradációtól, például azzal, hogy csökkenti a széleróziót, megakadályozza, hogy a víz és a só beszivárogjon és növeli a döngölt föld általános stabilitását. A vastagabb, moha-domináns biokéreg általában jobban véd, mint a cianobaktérium által dominált vékonyabb réteg

A tanulmány rámutat, hogy a Nagy Fal szembehelyezkedik azzal az örökségvédelemben uralkodó elképzeléssel, hogy a növény növekedés károsítja az épületeket, vagy régészeti helyszíneket.

Ez ez a félelem abból adódik, hogy a nővények a gyökerük növekedésével károsítják az épületeket, de a biokéregnek nincs átható gyökérrendszerük.

Moha és más organizmusok virágzanak a Kínai Nagy Fa tömörített talajból készült szakaszain. Forrás: https://www.science.org/content/article/living-skin-protecting-great-wall-china-erosion?utm_source=sfmc&utm_medium=email&utm_content=alert&utm_campaign=WeeklyLatestNews&et_rid=342825402&et_cid=5019100

A biokéreg általános veszélyben van. Néhány friss tanulmány figyelmeztet, hogy ahogy klímaváltozás és az intenzív földhasználat terjed az elkövetkező évtizedekben, sok biokéreg eltűnhet és így az általuk nyújtott védelem is.

A veszteségnek következményei lehetnek a Nagy Falra nézve is. Ahogy a klíma melegedik a Nagy Fal mentén, a vastagabb, moha által dominált kéreg utat enged a vékonyabb, cianobaktérium által dominált rétegeknek, amiknek kevesebb a víz igényük.

Az utóbbi időben a laboratóriuok világszerte kutatják, hogy helyre tudják-e állítani a károsodott biokérget azzal, hogy ösztönzik a növekedését. Az egyik nagy feladat, hogy a tudósok még nem tudják, hogy mennyi ideig tart a különböző fajtájú biokérgek fejlődése a különböző éghajlatokon és a különböző szintű zavarások esetén. Úgy becsülik, hogy ez évekig, évszázadokig tarthat. De egy viszonylag kis tereptárgyon, mint a Nagy Fal könnyebb próbálkozni, mint helyreállítani több mint több ezer hektáros biokérget.

(Forrás: American Assiciacion fot the Advancement of Science: https://www.science.org/)