A kutatók megfejtették, miért okoz fejfájást a vörösbor

vörösbor
Egy pohár vörösbor lefekvés előtt diétás csodaszert jelent
Vágólapra másolva!
Az emberek egy részének megfájdul a feje egy-két pohár vörösbor elfogyasztása után. Ez a fejfájás 30 perctől akár három óráig is tarthat. A kutatók most magyarázatot találhattak arra, hogy miért okoz ilyen kellemetlen tüneteket a vörösbor.
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmányban az amerikai Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a vörösborban található flavonoidok egyike megzavarhatja az alkohol anyagcseréjét, és fejfájáshoz vezethet.

Egészséges antioxidáns okozhatja a fejfájást

A vörösborban található flavonoid neve

kvercetin (quercetin), ami egészséges antioxidánsnak számít,

és még étrend-kiegészítőként is kapható.

A kvercetin molekulamodellje Forrás: Origo

„Amikor kvercetin a véráramba kerül, a szervezetünk átalakítja egy másik formává, úgynevezett kvercetin-glükuroniddá" - mondta Andrew Waterhouse, a tanulmány egyik szerzője, a Kaliforniai Egyetem (Davis) szőlészeti és borászati tanszékének emeritus professzora.

- tette hozzá.

A kutatók egyes flavonoidok hatását vizsgálták egy bizonyos enzimre (az ALDH2-re), és eredményeiket a Scientific Reports című folyóiratban tették közzé a héten.

Azt találták, hogy a kvercetin gátolja leginkább ennek az enzimnek a működését, és ennek következtében felhalmozódik az acetaldehid nevű toxin.

A vörösbor egyeseknél fejfájást okoz Forrás: pexels.com

„Az acetaldehid jól ismert toxin, irritáló és gyulladáskeltő anyag" - mondta Apramita Devi, a Kaliforniai Egyetem (Davis) posztdoktori kutatója. „A kutatók tudják, hogy az acetaldehid magas szintje arcpírt, fejfájást és hányingert okozhat" - mondta.

Az alkoholfogyasztás általában is fejfájással jár

A fejfájás nagyon gyakori tünet és egy 2022-es tanulmány szerint a világ lakosságának közel 16 százalékát érintheti naponta.

A fejfájással leggyakrabban összefüggésbe hozható élelmiszerek közül kiemelkednek az alkoholtartalmú italok. Közismert, hogy az alkohol nagyobb mennyiségben fogyasztva fejfájást válthat ki.

Minden borban jelen vannak flavonoidok, például a kvercetin, de két tanulmány kimutatta, hogy a fehérborok flavonoidtartalma tízszer kevesebb, mint a vörösboroké

- közölték a Kaliforniai Egyetem kutatói. De a vörösborok flavonoidtartalma is változik a napfény hatására, az erjedés során a szőlőhéjjal való érintkezéstől és az érleléstől függően.

A vörösbor kvercetintartalmát befolyásolják a készítés és a tárolás körülményei is Forrás: Dreamstime

„Feltételezzük, hogy amikor az arra fogékony emberek akár szerény mennyiségű kvercetintartalmú bort fogyasztanak, fejfájás alakul ki náluk, különösen akkor, ha már korábban migrénjük vagy más elsődleges fejfájásuk volt" - mondta Morris Levin, a cikk társszerzője, a Kaliforniai Egyetem neurológia professzora és a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem Fejfájás Központjának igazgatója.

„Úgy gondoljuk, hogy végre jó úton haladunk ennek az évezredes rejtélynek a megmagyarázása felé. A következő lépés az, hogy tudományosan teszteljük ezt a hipotézist azokon az embereken, akiknél ezek a fejfájások jelentkeznek."