A változatos, egészséges étrend tíz évvel hosszabbíthatja meg az életet

mediterrán étrend
Egyre népszerűbbé válik az atlanti diéta
Vágólapra másolva!
Az egészséges táplálkozás jelentősége jól ismert, ám egy új tanulmány szerint az egészségtelen étrendről az egészségesre való áttérés majdnem egy évtizeddel hosszabbíthatja meg az ember élettartamát. A változatos egészséges étrend jegyében a teljes kiőrlésű gabona, dió és gyümölcs fogyasztása hozhatja a legnagyobb változást.
Vágólapra másolva!

A változatos egészséges étrend meghosszabbítja az életet

A Nature Food című szaklapban közzétett tanulmány egy olyan modellen alapult, amelyet annak megbecslésére használtak, hogyan befolyásolhatja az életmódváltás egy személy várható élettartamát. A kutatók a nagyszabású orvosbiológiai adatbázisnak és kutatási forrásnak számító, brit Biobank 467 354 résztvevőjének adatait használták fel, amely félmillió brit résztvevő genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza.

Azt találták, hogy azok a negyvenes éveikben járó emberek, akik egészségtelen táplálkozásukat változatos egészséges étrendre cserélik, körülbelül tíz évvel növelhetik a várható élettartamukat.

A változatos egészséges étrend akár tíz évvel is megnövelheti az élettartamot Forrás: Pinterest

A változtatás a nők esetében 10,8, a férfiak esetében pedig 10,4 év többletévvel járt együtt. Emellett az átlagos, de nem kifejezetten egészségtelen étrendről való átállás az egészséges ételekre nők esetében 3,1 év élettartam-nyereséggel járt, a férfiaknál pedig 3,4 évre emelkedett.

– mondták a tanulmány szerzői a Business Insider online portálnak. – Ez még azoknál is tetten érhető, akik hetven éves korukban ismerik fel az egészséges táplálkozás jelentőségét.

A szakemberek összességében azonban azt találták, hogy minél korábban ismerjük fel a nem megfelelő táplálkozás következményeit és minél nagyobb az egészséges táplálkozás irányába történő változás, annál nagyobb a várható „élettartam-nyereség".

Miért fontos az egészséges táplálkozás?

A norvégiai Bergeni Egyetem és a skóciai Glasgow-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a legnagyobb élettartam növelő hatással a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és a gyümölcsök járnak. A tanulmány szerint a halálozással leginkább összefüggő élelmiszereknek a cukorral édesített italok és a feldolgozott húsok számítanak.

Az egészséges táplálkozás jelentősége ebben a kutatásban is vitathatatlan: a tej és tejtermékek, zöldségek, diófélék és hüvelyesek magas, a teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, halak és fehér húsok mérsékelt fogyasztása szinte garantálta a hosszú életet.

A sok teljes kiőrlésű gabona, dió és gyümölcs fogyasztása hozhatja a legnagyobb változást Forrás: Anna Pelzer

Mindez párhuzamot mutat a változatos étrendre épülő mediterrán étrenddel, amelyet széles körben az egyik legegészségesebb táplálkozási módnak tartanak, és amely a teljes kiőrlésű gabonákra, a sovány fehérjékre, a gyümölcsökre és zöldségekre, a diófélékre, valamint az egészséges zsírokra helyezi a hangsúlyt, miközben

korlátozza a feldolgozott élelmiszerek, valamint a cukros és sült ételek fogyasztását.

Az eredmények összhangban vannak a korábbi, ismert bizonyítékokkal arról, hogy a változatos egészséges étrend hosszabb és egészségesebb élethez vezethet.