Kivifióka született a vadonban, több, mint 150 éve először

kivi
Kivifiókák születtek a vadonban Wellington környékén, több, mint 100 éve először.
Vágólapra másolva!
Kedden Új-Zélandon ünnepeltek a természetvédők, mikor felfedezték, hogy kivifióka született a vadonban Wellington környékén, több, mint egy évszázada először. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A röpképtelen madár szeretett nemzeti szimbólum, de az új-zélandiak még sosem láttak a természetben kivit. A kivi a legsérülékenyebb madarak egyike Új-Zélandon. A Természetvédelmi Minisztérium becslése szerint csak körülbelül 26.000 barna kivi maradt.

Tavaly a Fővárosi Kivi Projekt szabadon engedett néhány tucat felnőtt madarat a természetben Wellington közelében, remélve, hogy visszaáll egy populáció a területen. Most felfedeztek négy fiókát - akikről úgy vélik, hogy több, mint 150 éve az elsők, akik Weelington hegyeiben születtek.

A projekt önkéntese megdöbbent, amikor múlt héten a kezét egy fa alatti fészekbe tette és kihúzott egy frissen kikelt kivifiókát. Kellemesen meglepődött, amikor egy másik fiókát is talált. Kettőt találtak múlt héten és másik kettőt ma. A cél, hogy a fiókák elérjék a 800 grammot, hogy elég nagyok legyenek, hogy elhárítsák a hermelint, természetes ragadozójukat. Egy felnőtt kivi súlya körülbelül 3 kilogramm.

Kivifiókák születtek a vadonban Wellington környékén, több, mint 100 éve először. Forrás: https://phys.org/news/2023-12-wellington-wild-born-kiwi-chicks-century.html

Hogy a kivi képes legyen visszatérni Wellington délnyugati részének hegyeibe, a projektnek először meg kell fékeznie a ragadozókat. A helyi kutya gazdikat meghívták értekezletekre, hogy megtanítsák a kutyáknak, hogy kerüljék a kivit, mikor sétálnak.

A szabadon engedett 63 felnőtt madárnak csak negyedét monitorozzák, szóval valószínűleg lesz több fióka a vadonban.

(Forrás: https://phys.org/)