Szokatlan kőkorszaki sírt találtak az Északi-sark közelében, de nem voltak benne maradványok

Tainiaro, kőkorszak
Tainiaro átfogó elemzésével a kutatók meghatározták, hogy valószínűleg egy burjánzó vadászó-gyűjtő temető, ami körülbelül. 6.500 évre nyúlik vissza.
Vágólapra másolva!
Az Északi-sark déli része Finnország északi részének hatalmas erdejében egy homokos mező terül el több tucat szokatlan gödörrel. Munkások bukkantak Tainiaro nevű a helyszínre 60 évvel ezelőtt, és azóta eredete rejtély maradt. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

De most, a helyszín átfogó elemzésével a kutatók meghatározták, hogy valószínűleg egy burjánzó vadászó-gyűjtő temető, ami körülbelül. 6.500 évre nyúlik vissza. A tanulmányt december 1-én az Antiquity magazinban publikálták.

A kutatók azt mondták, hogy egy ilyen nagy temető egy ilyen magas északi földrajzi szélességen nem szükségszerűen illik a történelem előtti gyűjtögetőkről való előítéletekhez ebben a régióban. És lehet, hogy itt az idő újrakalibrálni az elvárásaikat.

A 2018-ban végzett ásatások és levéltári terepmunka elemzés során a kutatók körülbelül 115-200 gödröt azonosítottak. A legtöbb téglalap alakú volt és körülbelül 2.1336 méter hosszú és 0.762 méter mély.

Belül nem találtak emberi maradványokat, de több ezer tárgyi leletet, ezen belül korsót, okker és égetett állati csontokat tártak fel. Ügyesen faragott vésők és tenyérnyi kövek, amik kisebb lapos eszközökké alakíthatók szintén voltak az objektumok között.

Összehasonlítva ezeket a gödröket más kőkorszaki régészeti leletekkel, a kutatók arra jutottak, hogy valószínűleg temetkezési helyszínek voltak, amit barangoló emberek használtak, akik a régióban gyűjtögettek, vadásztak halásztak. A kutatók véleménye az, hogy Tainiarot temetkezési helyszínnek kellene tekinteni, még ha csont anyag nem is élt túl Tainairoban. Bár bonyolítja a konklúziót, hogy néhány gödörben találtak olyan égetett anyagot, ami azt sugallja, hogy szívek lehettek. Az elszenesedett anyagmaradványok azonban elégtelenek voltak a pirotechnika használatának igazolásához. Ez a lelet azonban annak lehetőségét mutatja, hogy a helyszínt nem kizárólag holtak temetésére használták. Nemrégiben lett bizonyítva, hogy a mezolitikumban a holtak helye az élők helye is volt és vannak helyszínek, amiket korábban temetőként interpretáltak és valójában lakóhelyek voltak, ahol a lakóhelyek alá temetőket ástak.

Tainiaro átfogó elemzésével a kutatók meghatározták, hogy valószínűleg egy burjánzó vadászó-gyűjtő temető, ami körülbelül. 6.500 évre nyúlik vissza. Forrás: https://phys.org/news/2023-12-unusual-ancient-graves-arctic.html

A kutatók azt mondják, hogy ezzel a lehetőséggel Tainairót nem kellene egycélú helyszínnek tekinteni, hanem inkább több célt szolgálhatott. Ha legalább részben sírhelyként használták, akkor ez volna a legfigyelemreméltóbb kőkorszaki temető Észak-Európában. Csak Finnországban több, mint 200 kőkorszaki temető van, a legtöbb rendkívül kicsi. Aki Hakonen, a tanulmány egyik szerzője aazt mondja, hogy van néhány helyszín körülbelül 20 temetkezéssel, de még ezek is anomáliák. De több, mint 100 temetés zavarba hozó, és több, mint 200 meghökkentő. A Tainiaro különösen meglepő, mert egy félelmetes szubarktikus régióban van, ahol erős téli hóesés van és a hőmérséklet -40 Celsius-fok alá esik. Hakonen azt mondja, ez nem egy olyan hely, ahol arra számít az ember, hogy a kőkorszakban itt gyűjtögettek nagy csoportokban. De talán így volt.