Kiderült, hogy a kutyák vagy a macskák értik-e jobban az embert

kutya, macska
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A kutya- és macskatartók számára bizonyára egyaránt ismerős az örök kérdés: melyik az okosabb a két faj közül? Erre a kérdésre azonban lehetetlen választ adni, például azért is, mert nehéz őket megfelelően összehasonlítani.
Vágólapra másolva!

A kutatók különféle feladatokkal tesztelik, hogy mennyiben hasonlítanak egymáshoz vagy különböznek a kutyák és a macskák. Emiatt számos összehasonlító kutatás foglalkozott már ezzel a két fajjal, több-kevesebb sikerrel. Máig nem eldöntött kérdés például, vajon egyformán megértik-e az emberi kommunikatív jelzéseket, például a mutatást - írja az ELTE közleménye.

Az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legutóbbi tanulmányában arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyire ügyesen követik az emberi mutatást a kutyák és a macskák. Fontos szempont volt, hogy az állatokat teljesen azonos körülmények között teszteljék, biztosítva az eredmények összehasonlíthatóságát.

„Első körben a macskákat és a kutyákat is laborban teszteltük, bár ez a macskák esetében elég nagy kihívás volt" – mondta Salamon Attila, a cikk első szerzője. „Összesen hatvankettő, lakásban tartott, családi macska érkezett a tanszékre a gazdájával, de végül csak harmincnégyet tudtunk bevenni a tesztbe. A többiek túlságosan aggódtak, vagy nem voltak elég motiváltak, pedig a kedvenc ételüket kapták jutalomként. Ezzel szemben a kutyák közül egyetlen alanyt sem vesztettünk."

Illusztráció Forrás: Pexels

„A feladat látszólag nagyon egyszerű volt: két edényt tettünk le a földre, amelyek közül az egyikbe jutalomfalatot rejtettünk. A kísérletvezető mindig arra az edényre mutatott, amelyikben a jutalom volt, majd megnéztük, vajon melyiket választják az alanyaink.

– mondta Csepregi Melitta, társszerző. „Azt is megfigyeltük, hogy a macskák az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak hajlandóak választani, míg a kutyák végig lelkesen végezték a feladatot."

Mivel a macskáknak láthatóan hátrányt jelentett az ismeretlen környezet, a kutatók később az otthonukban is letesztelték őket. A laborban megfigyelt csökkenő választási hajlandóság itt már nem volt jellemző, de így sem voltak olyan sikeresek, mint a kutyák.

„A két faj közti eltéréseket több tényező is magyarázhatja. Lehet, hogy a macskák kevésbé figyeltek oda, nem motiválta őket eléggé a jutalomfalat, vagy zavarta őket az idegen hely, illetve a gyakori fizikai kontaktus a gazdával a teszt alatt," – mondta Gácsi Márta, a kutatás vezetője. „Gondoljunk csak bele: a macskákkal szemben a kutyák őse társas, falkában élő faj volt, és csak a kutyát szelektálta együttműködésre az ember a háziasítás során. Ráadásul hiába házikedvenc mindkettő, nem teljesen egyformán tartjuk őket. Mindent összevetve nem csoda, ha a macskák számára kevésbé fontos, hogy figyelembe vegyék az emberek jelzéseit" – tette hozzá.