Antibiotikum-rezisztencia: ijesztő világ jöhet antibiotikumok nélkül

baktérium
Egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben
Vágólapra másolva!
Egy antibiotikumok nélküli világban a ma könnyen kezelhető betegségek ismét életveszélyessé válhatnak. Sajnos ez a világ nem a fantázia szüleménye, hanem már itt van velünk, mivel egyre több baktérium fejleszt ki rezisztenciát a gyakori gyógyszerekkel szemben.
Vágólapra másolva!

A fertőzések gyógyításának alapötlete az, hogy a baktériumokat antibiotikumokkal pusztítjuk el. De mindig van rá esély, hogy a baktériumok túlélik a beavatkozást és alkalmazkodnak. Ellenőrizetlenül szaporodhatnak, és továbbadhatják a "túlélő" géneket, amelyek ellenállóvá teszik őket az antibiotikumokkal szemben.

Milliók halnak meg az antibiotikum-rezisztencia miatt

2019-ben világszerte mintegy 1,27 millió ember halt meg az antibiotikumoknak ellenálló bakteriális fertőzések következtében - derül ki a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból.

Még egy viszonylag ártalmatlan húgyúti fertőzés is halálos lehet megfelelő antibiotikum hiányában Forrás: https://www.urologiaikozpont.hu/hireink/kiujult-a-stressztol-a-felfazasa-ezek-a-hazi-gyogymodok-segithetnek

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ becslése szerint

Európában évente több mint 670 000 antibiotikum-rezisztens baktérium okozta fertőzés történik, és a kontinensen évente nagyjából 33 000 ember hal meg emiatt.

Az orvosi szakértők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy számos megbízható antibiotikum hatékonysága csökken.

"Nem fognak többé működni, ezért alternatívát kell találnunk" - mondja Chris Dowson, az angliai Warwicki Egyetem Fertőző Betegségek Kutatócsoportjának vezetője, aki évtizedek óta kutatja az antibiotikum-rezisztenciát.

Hogyan alakulnak ki az antibiotikum-rezisztenciák

A rezisztencia az elmúlt években folyamatosan nőtt

a túlzott antibiotikum-használat miatt.

Az orvosok a korábbinál sokkal szívesebben írják fel a gyógyszereket, olyan esetekben is, amikor nem feltétlenül lenne rájuk szükség.

Egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Előfordul, hogy a betegek abbahagyják az antibiotikum szedését, amikor jobban érzik magukat - annak ellenére, hogy az orvosok szerint a betegeknek mindig a teljes antibiotikum-kúrát végig kellene csinálni.

Az ok egyszerű: lehet, hogy jobban érzi magát, de a fertőzés még mindig ott lehet, és mivel nem vette be a teljes adagot, lehet, hogy az nem volt elég az összes baktérium elpusztításához.

A baktériumoknak ilyenkor esélyük van arra, hogy legyőzzék az antibiotikum "alacsony szintjét", és alkalmazkodjanak.

Egyes országokban pedig recept nélkül is lehet antibiotikumhoz jutni, ami növeli a visszaélés valószínűségét.

Mindezek a tényezők hozzájárulnak ahhoz, hogy a baktériumok rezisztenssé váljanak olyan gyógyszerekkel szemben, amelyek korábban elpusztították őket.

A tuberkulózis kórokozója Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2017 és 2021 között 15%-kal nőtt az antibiotikum-rezisztens E. coli baktériumok és a szalmonella egyes típusai által okozott fertőzések száma.

A tuberkulózis kezelése az antibiotikum-rezisztencia miatt is egyre nehezebbé válik.

Német és mozambiki kutatók megállapították, hogy Mozambikban olyan tuberkulózistörzsek terjednek, amelyek a WHO által a kezeléshez ajánlott antibiotikumok közül egy vagy többel szemben ellenálló.

Hogyan fog kinézni az orvostudomány a jövőben?

Kulcsfontosságú erőfeszítés, hogy alternatív gyógyszereket fedezzünk fel a létező antibiotikumokkal szemben rezisztenssé vált baktériumokkal szemben.

A finanszírozás azonban ezen a területen egyre csökken, ami miatt sok tudós felhagyott az ilyen irányú kutatással.

"Nemcsak az antibiotikumokat veszítjük el, hanem a felfedezésüket végző csapatokat is" - írta Dowson a DW hírportálnak küldött e-mailben.

Lassan elfogynak a hatékonyan bevethető antibiotikumok Forrás: Thinkstock

A globális finanszírozás 2020-ban 2,03 milliárd dollár volt, 2022-ben pedig már csak 1,2 milliárd dollár. A becslések szerint 2023-ra ez a szám 663 millió dollárra csökken.

- állítja Dowson a tanulmányában, az antibiotikum-rezisztencia kutatása "globális stratégiai prioritás" kellene, hogy legyen.

Új antibiotikumokat és új gyógyítási stratégiákat kell kifejleszteni, ha nem akarunk alulmaradni a bakteriális fertőzésekkel szemben vívott harcban.