Kiderült: súlyosan veszélyesek a hajápolók

A hajápoló olajok, zselék, sprék potenciálisan egészségkárosító anyagokat tartalmaznak
Vágólapra másolva!
Nagy árat fizethetünk a szép, divatos frizuráért: egy új tanulmány megállapította, hogy a hajápoló olajok, zselék, sprék potenciálisan egészségkárosító anyagokat tartalmaznak. Ezek főként akkor okoznak gondot, ha hőt kibocsátó eszközzel (példának okáért hajvasalóval) együtt használjuk őket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kutatók különböző hajápolási termékeket vizsgáltak, ezek a készítmények illékony szerves vegyületeket (angolul volatile organic compounds, rövidítve VOC), köztük sziloxánokat bocsátanak ki. A VOC fajtájú kemikáliák nem csak a beltéri levegőt tehetik egészségtelenné, de kijutva a kültéri levegő minőségét is befolyásolhatják. Bár a szóban forgó vegyi anyagok tényleges egészségügyi hatásait még nem ismerjük teljesen, az eddigi adatok alapján van okunk tartani tőlük.

- mondja Nusrat Jung, Purdue Egyetem munkatársa.

A hajápoló olajok, zselék, sprék potenciálisan egészségkárosító anyagokat tartalmaznak Forrás: Shutterstock

Hatalmas mennyiségű káros vegyi anyag jut a levegőbe

A kísérletek során 18 és 65 év közötti felnőtteknek laboratóriumban, ellenőrzött körülmények között kellett elvégeznie a szokásos hajápolási rutinjukat, amely során a már jól ismert készítményeket alkalmazták. Eközben a kutatók fejlett tömegspektrométerrel mérték a beltéri levegő VOC-koncentrációját. A szakértők megvizsgálták a hajformázó eszközök hőmérséklete és a VOC-kibocsátás közötti lehetséges összefüggést, valamint azt, hogy a szellőzési körülmények és a hajfelület hogyan befolyásolta az eredményeket.

A tudósok ciklikus illékony metil-sziloxánokra (cVMS) összpontosítottak, amelyek gyakran előfordulnak hajápolási termékekben.

Összességében az eredmények azt mutatták, hogy hajformázó eszközök magasabb hőmérséklete és a nagyobb hajfelület fokozott VOC-kibocsátást eredményez és komoly változások történtek a beltéri levegő kémiai összetételében.

Ahogyan az várható volt, a kibocsátott VOC-vegyületek között nagy mennyiségben voltak jelen cVMS-ek, közülük is kiemelkedik a dekametil-ciklopentasziloxán, vagy D5 néven ismert kémiai anyag. A D5 népszerű komponense a hajápoló termékeknek, mert magas hőmérsékleten is stabil marad.

A közelmúltban zajlott kutatások azonban kiderítették, hogy a D5 nem biztonságos, és káros hatással lehet a légzőszervrendszerre, a májra, valamint az idegrendszerre. Bizonyított káros hatásai miatt a vegyület használatát az Európai Unió is korlátozza.

A szellőztetés nem old meg mindent

A mérések azt mutatták, hogy egy személy akár napi 20 mg-nyi D5-öt is belélegezhet. Hatékony szellőztetéssel ugyanakkor 20 perc alatt megszabadulhatunk a beltéri D5 nagy részétől. Ezzel azonban nem oldjuk meg a problémát, a káros anyag kikerül a környezetbe, és szennyezi azt.

A további lehetséges hatásokat még vizsgálják a kutatók, akik arra intenek, hogy lehetőleg kerüljük a VOC-vegyületeket tartalmazó hajápoló szerek használatát.

A kutatás az Environmental Science & Technology című szakfolyóiratban jelent meg.