2.000 éves elrejtett érméket fedeztek fel egy ókori buddhista szentélyben, Pakisztánban

Kushan Birodalom
A több száz éves korrózió az érméket egyetlen darabbá egyesítette, aminek súlya 5.5 kilogramm.
Vágólapra másolva!
Régészek Pakisztánban egy rendkívül ritka rézérme készletet tártak fel, ami több mint 2.00 éves lehet, egy buddhista szentély romjaiból, mely Mohenjo-Daro még régebbi helyszínén épült. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Úgy vélik, hogy az érmék és a szentély, azaz a sztúpa a főleg buddhista közösség, a Kushan Birodalom idejéből valók, ami körülbelül Kr.e. a 2. századtól Kr.u. 3. századik uralkodott, és meghódította a Nagy Sándor által Közép-Ázsiában alapított Görög-Baktria Királyságot.

A több száz éves korrózió az érméket egyetlen darabbá egyesítette, aminek súlya 5.5 kilogramm. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2000-year-old-coin-stash-discovered-at-ancient-buddhist-shrine-in-pakistan

A szentély Mohenjo-Daro nagy romjai közt helyezkedik el a jelenlegi Pakisztán délkeleti részén.

A Mohenjo-Daro körülbelül Kr.e. 2600-ból való a világ egyik legrégibb civilizációjából, az ókori Indus-völgyi civilizácóból, más néven Harappan civilizációból származik.

A sztúpát Mohenjo-Daro hanyatlása után körülbelül 1.600 évvel a Mohenjo-Daro lakatlan romjainak csúcsára építették.

Az érméket egy mentési ásatás során fedezték fel a helyszínen, amikor egy fal összeomlott.

Az érme készletet egy buddhista szentély romjai közt találták, amit a több, mint 2.000 éves ókori város maradványai fölé építettek. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2000-year-old-coin-stash-discovered-at-ancient-buddhist-shrine-in-pakistan

Kushan érmék

Az érmék zöldek, mert a vörösréz korrodálódik, amikor levegőnek van kitéve. érintkezve korrodálódik. A több száz éves korrózió az érméket egyetlen darabbá egyesítette, aminek súlya 5.5 kilogramm. De néhány érmét találtak külön. Az egyesült készlet valószínűleg 1.000-1.500 darab érméől áll. Az egyesült készleten kívüli néhány érme egy álló alakot ábrázol, amelyről a kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg egy Kushan király ábrázolása.

A régészek úgy vélik, hogy az érmék a Kushan Birodalom idejéből származnak, amely körülbelül a Kr.e. 2. századtól körülbelül Kr.u. 3. századig uralkodott a régióban. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2000-year-old-coin-stash-discovered-at-ancient-buddhist-shrine-in-pakistan

1931 óta ezek az első leletek, amiket feltártak a sztúpa romjainál. 1931-ben a brit régész, Ernest MacKay több, mint 1.000 vörösréz érmét ásott ki ott. Felfedeztek más érméket a sztúpánál az 1920-as években. A korábbi felfedezések hasonló álló figurát ábrázolnak az egyik oldalon, míg a másik oldalon időnként a hindu istent, Sívát és más szimbólumokat ábrázolnák. A Buddhizmus a hindu hitből származik.

Az érme készletet és az agyagedény maradványait amiben voltak egy a helyszínen történő mentési ásatás során fedezték fel ebben a hónapban. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2000-year-old-coin-stash-discovered-at-ancient-buddhist-shrine-in-pakistan

Buddhista sztúpa

Mohenjo-Daro körülbelül Kr.e. 1800-ra elhagyatott volt, az ókori Indus-völgyi civilizáció más nagyobb városával együtt. Mohenjo Daro a helyi sindhi nyelven azt jelenheti "a halott dombja".

Bár a legtöbb érme összeolvadt és meg kell tisztítani, mielőtt megfelelően megvizsgálják, némelyik egy álló figurát ábrázol, amiről a régszek úgy vélik, hogy azt a Kushan királyt ábrázolják, amelyik az érméket készíttette. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2000-year-old-coin-stash-discovered-at-ancient-buddhist-shrine-in-pakistan

A kutatók most azt gondolják, hogy a Harappan városokat az Indus folyó árterétől túl távol alapították, hogy túléljenek a száraz klímán, ezért az emberek elhagyták a himalájai előhegységekben lévő kisebb településekre mentek.

A legtöbb ókori vörösréz érme egyesült a korrózió miatt, de néhányat találtak külön. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2000-year-old-coin-stash-discovered-at-ancient-buddhist-shrine-in-pakistan

Úgy gondolják, hogy körülbelül Kr.u. 150-ben a Kushan Birodalom királyai megrendelték a buddista sztúpa megépítését Mohenjo-Daronál.

Akkorra az ókori város alapul szolgáló romjai majdnem 2.000 évesek voltak, de azt nem tudni, hogy az ókori helyszínből mennyi lehetett abban az időben. A sztúpa körülbelül Kr.u. 500-ban lakatlan volt; lehetséges, hogy miután egy földrengés miatt károsodott, vagy mert a buddhizmus hatása hanyatlott azon a területen. Akkorra a Kushan Birodalom független királyságokra töredezett, melyeket először meghódítottak a perzsa szászánidák és később az északról származó megszállók, akik kapcsolatban lehettek a hunokkal.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)