Tömeges delfinpusztulás történt Ausztrália partjainál

gömbölyűfejű delfin
Gömbölyűfejű delfinek (Globicephala spp.)
Vágólapra másolva!
Harmincnégy hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin (Globicephala melas) tetemét mosta partra a víz az ausztráliai Tasmánia szigetének egyik tengerpartján - derült ki a helyi média pénteki tudósításából.
Vágólapra másolva!

Egészséges állatok voltak, nem tudni, mitől pusztultak el

Egyelőre nem világos, mi okozta a távoli Freycinet-félszigeten történt tömeges pusztulást - közölte az állam tengervédelmi programja (MCP) a Facebookon. Szemtanúk szerint a halott tengeri emlősök látványa lesújtó és nehezen elviselhető. "A delfineken végzett első állatorvosi vizsgálat nem talált jelentős sérülésre utaló jeleket. Nem tudjuk, hogy a delfinek miért vetődtek partra, és ezt gyakran nem is lehet megállapítani" - derült ki a közleményből.

Gömbölyűfejű delfinek (Globicephala spp.) Forrás: Biosphoto/© Tobias Bernhard Raff / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Tobias Bernhard Raff

Médiajelentések szerint a delfinek tetemét kedden fedezték fel a Bryans Beach-en. A távoli elhelyezkedés miatt nem mód arra, hogy a tetemeket eltávolítsák a partról - közölte az MCP.A lakosságot arra kérték, hogy maradjon távol a helyszíntől, mivel a tetemek vonzhatják a cápákat, és "bűncselekménynek minősül, ha valaki hozzányúl egy elpusztult állat teteméhez, magával viszi vagy birtokolja".

Ez a cetfaj vetődik leggyakrabban partra

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek partra vetődése nem ritka Tasmániában, és Ausztrália más részein is gyakran előfordul. Tavaly több mint 200 ilyen delfin pusztult el a Tasmánia nyugati részén fekvő sekély Macquarie-öbölben.

A gömbölyűfejű delfinek szoktak leggyakrabban partra vetődni (a kép illusztráció) Forrás: Research Gate

Az állatok viselkedése a mai napig fejtörést okoz a szakembereknek.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek rendkívül szoros kötelékeket alakítanak ki egymással. Az év bizonyos időszakaiban nagy csapatokban haladnak, ami növeli a tömeges partra vetődések kockázatát.