Időzített bombával ölnék meg a rákot

rák, daganat, tumor, kezelés, rákterápia
Az ún. CAR-T immunterápia szintén egy új, ígéretes rákellenes kezelésfajta
Vágólapra másolva!
Találtak egy módszert, amellyel hozzáférhetőbbé tudnák tenni a daganatokat a gyógyszeres terápiák számára. A módszer úgy működik, hogy „időzített bombát" indítanának be a tumorhoz kapcsolódó vérereket szegélyező sejtekben. Ezek az erek szabályozzák a daganatszövethez való hozzáférést, és amíg nem nyitják meg őket, a mesterséges immunsejtek nem tudnak könnyen bejutni a tumorhoz, hogy leküzdjék a betegséget.
Vágólapra másolva!

Az időzített bomba tulajdonképpen egy Fas (vagy CD95) nevű receptor. Ha a receptort a megfelelő antitest aktiválja, beindul a programozott sejthalál folyamata.

A Kaliforniai Egyetem, Davis (UCD) és az Indiana Egyetem kutatói szerint mindeddig alulértékelték a Fas-receptor szerepét az immunterápiákban, és a klinikai vizsgálatokig mostanáig egyetlen Fas-antitest sem jutott el.

A kutatócsoport egérmodellek és emberi sejtvonalak felhasználásával végzett kísérleteket, és megtalálták azokat a specifikus antitesteket, amelyek a Fas-receptorokhoz kapcsolódva hatékonyan kiváltják a sejtek önmegsemmisítését.

Útban lévő sejtek miatt volt hatástalan a rákterápia

Az antitest tulajdonképpen a halálreceptor egy specifikus részéhez, az ún. epitóphoz kötődik, amely egy gyilkos kapcsoló. Ha ez az immunellenőrzési pont egyszer felnyílik, akkor a különféle rákterápiák, például a CAR-T kezelés számára több célpont is elérhetővé válik.

A CAR-T terápia úgy működik, hogy a páciens saját fehérvérsejtjeit, a T-sejteket úgy programozzák, hogy azok a rákos sejtek meghatározott típusaihoz kötődjenek és megtámadják azokat.

Normál esetben azonban ezek a testre szabott immunsejtek nem tudnak átjutni a járulékos sejteken, amelyek nem rendelkeznek a tumorsejtekre jellemző antigénekkel.

Emiatt a CAR-T terápiát eddig csak leukémia kezelésére engedélyezték, szilárd daganatok ellen nem tudták bevetni.

Az ún. CAR-T immunterápia egy új, ígéretes rákellenes kezelésfajta Forrás: Keith Chambers

Módosított antitestek indítanák be a „bombát"

A kutatóknak most sikerült

két olyan módosított antitestet fejleszteniük, amelyek rendkívül hatékonyan kapcsolódnak a Fas-receptorokhoz, és öngyilkosságra késztetik a járulékos sejteket.

A fejlesztést petefészekrák-modellekben és más, laboratóriumban tesztelt tumorsejtvonalakon is kipróbálták, az eredmények biztatóak.

A kutatók által kifejlesztett Fas-ligand a Fas-receptor két kritikus részét is képes volt megragadni. Ezek a részek potenciális gyógyszercélpontok lehetnek a jövőben.

Ha sikerülne olyan CAR-T sejteket létrehozni, amelyek a járulékos sejteken lévő receptorokat is célba veszik, a daganatellenes kezelés sokkal hatékonyabbá válna.

A teljes kutatás a Cell Death & Differentiation című tudományos lapban olvasható.