Megnyílt a nagyközönség előtt pénteken a Thornborough Henges, az "északi Stonehenge-ként" is emlegetett újkőkori komplexum - közölte a kulturális örökségvédelemmel foglalkozó brit kormányhivatal, a Historic England.

A prehisztorikus régészeti lelőhely egy három, rejtélyesen kört formáló struktúrából álló együttes, amely Leedstől mintegy 30 kilométerre északra, Ripon közelében található.

Keletkezési idejét időszámításunk előtt 3500 és 2500 közé teszik. A több mint 200 méter átmérőjű körök valaha bizonyára gyülekezési pontként szolgáltak, ahol ünnepségeket, kereskedelmi találkozókat vagy vásárokat tarthattak. A kutatások eredményei arra utalnak, hogy az építmény több kilométeres távolságból is jól látható lehetett.

A kulturális örökségvédelemmel foglalkozó brit kormányhivatal, a Historic England úgy véli, hogy "a Thornborough Henges valószínűleg a délnyugat-angliai Stonehenge és a skóciai Orkney-szigetek közötti időszak legjelentősebb ősi emlékének számít". Több szempontból is emlékeztet a Délnyugat-Angliából már jól ismert Stonehenge-re: köröket formáz és sok ember munkájával épülhetett fel, ami jellemzi, milyen nagy jelentőségű építmény lehetett a maga korában.

Forrás: Wikimedia Commons

Falmaradványai még ma is jól láthatóak, és a nagy körök a magasból is kivehetőek. Ugyanakkor jelentős állagromláson vannak túl, mivel régóta művelés alatt állt az érintett földterület.
Duncan Wilson, a Historic England vezetője egy "több ezer évet átívelő, gyönyörű és titokzatos érzést keltő kapcsolódási pontként" jellemezte az újkőkori tájegységet.

Az emlékpark megnyitását a nagyközönség előtt az a 2016-ban kötött egyezmény tette lehetővé, amelyet a terület korábbi tulajdonosával, egy építőipari vállalattal kötöttek. A cég kőfejtőt működtetett ott, de hosszas viták után lemondott a területről.

A Thornborough Henges megnyitásával kapcsolatban Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is megszólalt, aki a terület megválasztott képviselője is. Sunak szerint az új látványosság nagyon sokat fog segíteni az Egyesült Királyság történelmének elmesélésében.

A pénteken megnyitott emlékpark olyan híres, a brit kulturális örökség részét képező műemlékekkel kerül egy csoportba, mint például a Severn folyót átívelő Vashíd, a római korból megmaradt Hadrianus-fal, a délnyugat-angliai Stonehenge vagy a doveri kastély.

(MTI/AFP)