Modern technikával dolgozták ki több ezer éve ezt a gyöngyöt

aranygyöngy
A gyöngy 1600 éves és egy szakértő aranyműves készítette, aki apró aranygolyókat forrasztott össze, gyűrű alakban
Vágólapra másolva!
Egy díszesen megmunkált aranygyöngyöt találtak az izraeli Kelet-Jeruzsálemben található Emek Tzurim Nemzeti Parkban végzett ásatások során. A gyöngy 1600 éves és egy szakértő aranyműves készítette, aki apró aranygolyókat forrasztott össze, gyűrű alakban.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint a gyöngy legérdekesebb aspektusa az egyedi és összetett gyártási módszere.

– magyarázta Dr. Golani, az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Csak egy profi mesterember tudhatott ilyen gyöngyöt készíteni, ami egy másik oka annak, hogy ez a lelet nagy értéket képvisel.

A gyöngy 1600 éves és egy szakértő aranyműves készítette, aki apró aranygolyókat forrasztott össze, gyűrű alakban Forrás: IAA

Ez a technika valószínűleg Mezopotámiából származik, ahol körülbelül 4500 évvel ezelőtt használták, ám a csapat számára

nagyon ritka felfedezés, mivel korábban csak néhány tucat aranygyöngyöt találtak Izrael-szerte található lelőhelyeken.

Hasonló gyöngyöket a 2500 évvel ezelőtti (az Első Templom időszak vége) temetkezési barlangokban fedeztek fel a Dávid városa melletti Ketef Hinnomban, de még azok is ezüstből készültek.

– mondta Eli Escusido, az IAA igazgatója. – Ennek a tárgynak a közeli vizsgálata mély csodálattal tölti el az embert a sok évszázaddal ezelőtt előttünk járók technikai képességei és készségei iránt.

A gyöngyöt egy magas rangú római kori építményben találták meg a Zarándokút mentén végzett ásatások során. Az épület mintegy 25 méter hosszú, és importált agyagedényeket, valamint egy díszített mozaikpadlót tartalmazott. A kutatók úgy vélik, hogy a gyöngy egy nyaklánc vagy karkötő egy kis részét képezi, amely egy nagyon tehetős emberé lehetett, amíg el nem veszett.