Meghökkentő felfedezés: a méhek a korai pilótákhoz hasonlóan navigálnak

méh
Vágólapra másolva!
Az emberi repülés legkorábbi napjaiban, az első rádiós jeladók és földi elektronikus rendszerek, valamint a modern GPS feltalálása előtt a pilóták általában utak és vasutak követésével navigáltak - a földfelszínen lévő, markáns, lineáris tájelemek, amelyek az érdekes célpont felé irányítottak.
Vágólapra másolva!

Egy évszázadnyi kutatás kimutatta, hogy a méhek a legkiválóbb navigátorok. A szaglásuk, a nap, az ég polarizált fényének mintázata, a panorámából kiemelkedő függőleges tájékozódási pontok és esetleg a Föld mágneses mezeje alapján tudnak tájékozódni.

Emellett okos tanulók is, akik képesek felismerni a különböző emlékek közötti összefüggéseket, hogy általános szabályokat alkossanak.

A méhek a lineáris tereptárgyak segítségével találnak haza Forrás: http://magyarnemzetiparkok.hu/mehlegelot-es-rovarhotelt-minden-kertbe/

Most a tudósok kimutatták, hogy a méhek hajlamosak úgy keresni a hazafelé vezető utat, hogy az első pilótákhoz hasonlóan az uralkodó lineáris tájelemekhez viszonyítva tájékozódnak. Az eredményeket a Frontiers in Behavioral Neuroscience című szaklapban mutatták be.