Kardfogú tigris nyomait azonosították Iowa államban

kardfogú tigris
A Smilodon vagy általánosan használt nevén a kardfogú tigris a kihalt kardfogú macskaformák alcsalád egyik neme
Vágólapra másolva!
Egy kardfogú macska koponyáját fedezték fel az Egyesült Államok délnyugati részén. Az Iowában feltárt koponya az első bizonyíték arra, hogy az őskori ragadozó bejárta a vidéket a jégkorszak végén, mintegy 13 605 és 13 460 évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A kardfogú tigris (Smilodon) a macskafélék családjának (Felidae) húsevő emlősök kihalt alcsaládjába tartozó macskaformák (machairodont) egyik legismertebb nemzetsége. A köznyelvben csak „kardfogú tigrisként" emlegetik őket, bár nem állnak közeli rokonságban a tigrisekkel (Panthera).

A nemzetséget 1842-ben nevezték el a Brazíliából származó kövületek alapján; a nemzetségnév jelentése „szike" vagy „kétélű kés" a „fog" szóval kombinálva.

A kutatók az Iowa délnyugati részén fekvő Page megyében fedezték fel a figyelemre méltóan jó állapotban fennmaradt koponyát, amely új betekintést nyújt a faj megismerésébe, mielőtt az állat kihalt volna nagyjából 12-13 ezer évvel ezelőtt.

A most felfedezett koponya egy körülbelül 2-3 éves felnőtt egyedhez tartozott,

ami a Los Angeles-i Rancho La Brea gödrökből származó koponyáinak összehasonlítása alapján azt mutatja, hogy egy 249 kilogramm körüli hímről van szó.

A Smilodon vagy általánosan használt nevén a kardfogú tigris a kihalt kardfogú macskaformák alcsalád egyik neme Forrás: Iowa State University

– mondta Matthew Hill, az iowai állam régészprofesszora a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ennek az állatnak a leletei széles körben szétszóródtak, és általában egy-egy elszigetelt fog vagy csont képviseli őket.

Hozzátette: ez a Kelet-Nishnabotna folyóból származó koponya azonban közel tökéletes állapotban van.

A Quaternary Science Reviews című folyóiratban megjelent tanulmányban az Északnyugat-Missouri Állami Egyetem csapata radiokarbonos kormeghatározást használt, amely megállapította, hogy a kardfogú tigris a jégkorszak végén, 13 605 és 13 460 évvel ezelőtt pusztult el.

Ezzel a példány az egyik utolsó ismert kardfogú macskaforma, mielőtt a bolygó hőmérsékletének emelkedése miatt a gleccserek visszahúzódtak volna.

Kardfogú macska (Hoplophoneus sp.) csontváza Forrás: Wikipedia

A szakemberek szerint Iowa délnyugati része abban az időben parkos terület volt, ahol a fák foltjai között füves nyílások váltakoztak. A kardfogú tigrisek valószínűleg más, mára kihalt állatokkal, például az óriásfarkassal, az óriás rövidfejű medvével, a hosszúorrú pekari, a laposfejű pekari, a szarvasbika, a keleti pézsmautulok és az óriás földi lajhár mellett élhettek, és akadt itt talán néhány bölény és mamut is.

Az egyelőre nem világos, hogyan pusztult el ez a példány, ám egy törött szemfog talán támpontot adhat a tudósoknak.

A most publikált tanulmány azt feltételezi, hogy az állat akkor sérült meg súlyosan, amikor a zsákmányra támadt, ami végül a traumát követő néhány napon belül végzetesnek bizonyult.