Fennmaradni látszik Darwin légykapója a Galápagos-szigeteken

légykapó
Darwin légykapója (Pyrocephalus nanus)
Vágólapra másolva!
Rekordszámú fiókája született a kihalás fenyegette, Darwin légykapójaként emlegett élénkpiros királygépbicsfélének a galápagosi Santa Cruz-szigeten, ahol már csak 15 felnőtt pár fészkel.
Vágólapra másolva!

Most már bizonyos, hogy fennmarad a veszélyeztetett madárfaj

A madárfészkekben idén 12 fióka kelt ki, több mint, korábban bármikor a helyi fajmegőrzési program 2018-as kezdete óta - közölte csütörtökön a Galápagosi Nemzeti Park. A tucatnyi légykapófióka hat fészekből származik.

A példátlan idei szaporulat garantálja, hogy fennmarad a kis cinóbervörös légykapó

(little vermilion flycatcher) Santa Cruz-i populációja, amely egy nagy magasságban fekvő erdőben él a szigeten - közölte Danny Rueda, a nemzeti park igazgatója.

Darwin légykapója (Pyrocephalus nanus) Forrás: Wikimedia Commons/Thomas O'Neil

Az élénkvörös madarat, amelynek tudományos neve Pyrocephalus nanus, spanyolul kis boszorkánymadárnak emlegetik.

A Galápagos-szigetek az endemikus, bennszülött fajok paradicsoma Forrás: Galapagos Conservancy

Darwin légykapója a Galápagos-szigetek más szigetein is előfordul, de a Santa Cruz-i populáció a kihalás szélére került a korábbi években. - Minden egyes fióka új reményt jelent az IUCN vöröslistáján is szereplő, sebezhető besoroslású madárfaj fennmaradására a szigeten - mondta Danny Rueda.

Hatalmas összeget fordítanak a Galápagos-szigetek védelmére

A Santa Cruz-i kis cinóbervörös légykapó megmentésére a Charles Darwin Alapítvány, a Bécsi Egyetem és a Galápagos Conservancy nonprofit természetvédelmi szervezet fogott össze. A projekt keretében három év alatt 21 fiókát telepítettek be a helyi populáció megerősítésére.

A nőstény légykapó kevésbé pompázatos tollazattal rendelkezik a hímekhez képest Forrás: JPBennett/Jpbennett

A projekt részeként megvédik a légykapófészkeket az invazív fajoktól. A dél-amerikai Ecuador, a szigetcsoport anyaországa, a héten rekordösszegű külföldi adósságelengedésért cserébe vállalt természetvédelmi befektetéseket,

köztük azt, hogy évente legalább 12 millió dollárt költ az egyedülálló élővilágú Galápagos-szigetek védelmére.

Galápagos egyedülálló faunájáról és flórájáról híres Forrás: DeeperBlue

A királygébicsfélék családjába tartozó Pyrocephalus nanust 1835-ben fedezte fel Charles Darwin angol természettudós. Egy időben a rubinfejű tirannusz (Pyrocephalus rubinus) alfajának tartották, de 2016-ban, újabb kutatások eredményeként a Darwin-légykapó visszanyerte önálló fajként élvezett státuszát.

(Forrás: MTI/Reuters/AFP)