Még rosszabb idő jön a borzalmas és hideg májusi esők után?

eső, zápor, Budapest, időjárás, illusztráció, 2023.05.14.
Vágólapra másolva!
Szürke, esős idő határozza meg napjainkat május első felében, a helyzet azonban hamarosan drasztikusan megváltozhat. Több mint 90 százalékra teszik annak az esélyét, hogy az El Nino nevű időjárási jelenség idén visszatér és egészen 2024-ig éreztetni fogja hatását az egész világon.
Vágólapra másolva!

Az El Niño egy olyan felmelegedést produkáló éghajlati esemény, amelyet a csendes-óceáni áramlások változása okoz. Ez a felmelegedési jelenség elég erős ahhoz, hogy jelentős változásokat idézzen elő a globális időjárási mintákban, és komolyan befolyásolja a tengeri ökoszisztémákat. Erre a hatásra ráadásul az ember által okozott klímaváltozás is rásegít. Ellenpárja a La Niña, amely szintén összefügg az óceáni áramlási rendszerek változásával, csak éppen lehűlést vált ki.

A két jelenség együtt határozza meg az ún. ENSO jelenségkört.

A szakértők már egy ideje gyanítják, hogy egy El Niño esemény lehet a láthatáron. Május 3-án a Meteorológiai Világszervezet (WMO) még 60 százalékos esélyt adott annak, hogy a jelenség május és július között kezdődik, ám május 11-én a a Nemzeti Légkör- és Óceánügyi Hivatal (NOAA) frissítette az előrejelzéseket, és már 90 százalékos valószínűséggel várják az időjárási esemény idei kezdetét, amely akár 2024-ig is eltarthat.

Illusztráció Forrás: AFP/Vincent Jannink

ENSO

Az ENSO jelenségkör főként a Csendes-óceánon uralkodó passzátszelekhez kapcsolódik, amelyek az Egyenlítő mentén nyugat felé fújnak. Ezek általában melegebb felszíni vizeket szállítanak Dél-Amerika felől Ázsia felé, a melegebb víz helyére pedig feláramlással hidegebb víz kerül a tengerek mélyebb régióiból.

Az El Niño idején a passzátszelek ereje gyengül, ami a feláramlás csökkenéséhez és ezáltal melegebb felszíni vizekhez vezet. La Niña idején a passzátszelek szokatlanul erősek, ami ellenkező hatást vált ki. Mindkét esemény szélsőséges időjárási eseményeket idézhet elő, mint például a Freddy ciklon, amely februárban és márciusban pusztított Afrika egyes részein.

A korábbi jelenségek

A NOAA szerint a múltban az El Niño és a La Niña események nagyjából két-hét évente egyszer fordultak elő, az éghajlatváltozás hatásai miatt azonban az utóbbi időben sokkal rendszertelenebbé vált a megjelenésük. Az elmúlt 50 évben az óceán elnyelte a globális felmelegedés miatt csapdába esett energia közel 90 százalékát, ami drasztikusan megemelte a tengerfelszín hőmérsékletét, és hatással volt az ENSO jelenségkörre.

A legutóbbi El Niño esemény 2019 februárja és augusztusa között következett be, és meglehetősen gyenge volt. 2020 júliusa és 2023 márciusa között egy ritka, háromszoros La Niña visszafogta az emelkedő globális hőmérsékletet.

Az El Niño események hónapokig vagy akár évekig is tarthatnak.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/JOHAN SWANEPOEL / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Johan Swanepoel / Science Photo

Milyen erős lesz az El Niño?

Ezt egyelőre nem tudni pontosan, de a NOAA prognózisa szerint 80 százalék az esély egy legalább mérsékelt El Niñóra, amely során a tengerfelszín hőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedik.

Körülbelül 55 százalék esélyt adnak arra, hogy a hatás ennél drámaibb lesz, és ha ez megvalósul, a hőmérséklet emelkedés a 1,5 Celsius-fokot is elérheti.

A szakértők attól is tartanak, hogy a közelmúltban tapasztalt magas tengerfelszíni hőmérséklet tovább rontja a közelgő El Niño-t. Április elején a globális tengerfelszíni átlaghőmérséklete rekordot döntött, soha korábban nem volt ilyen meleg.

A WMO várakozásai szerint a globális hőmérséklet a következő néhány évben rekordszintre emelkedik, ahogy a La Niña hűtőhatása véget ér, és megkezdődik az El Niño.