A szén-dioxid elnyelhető a levegőből és szódabikarbónaként raktározható az óceánban

szén-dioxid, óceán
Egy úk szénbefogás imódszer kivonja a szén-dioxidot a levegőből és szódabikarbónaként raktározza az óceánban.
Vágólapra másolva!
Egy vörösréz alapú anyag fokozza a közvetlen levegőbefogási folyamatot szódabikarbónává alakítva a szén-dioxodot egy a tengervízzel való során. - írja New Scientist.
Vágólapra másolva!

A levegőből befogott szén-dioxid szódabikarbónává alakítható és raktározható a világóceánokban, egy újonnan meghatározott anyagnak köszönhetően, ami a kutatók szerint forradalmasíthatja a közvetlen levegőbefogási (directly air capture: DAC ipar) ipart. A szénbefogási technológia éveken át arra fókuszált, hogy befogja a szén-dioxidot a szennyezett helyszínekről, mielőtt még belép az atmoszférába - például a szén- és acélgyárak kéményeiből.

Közvetlenül a levegőből kivonni a szenet sokkal nehezebb feladat, mivel a szén-dioxid a légkörben sokkal hígabb és kivonásához több energia és anyag szükséges. Ezért a jelenlegi DAC üzemek működtetése drága, egy tonna szén-dioxid levegőből való kivonása többszáz amerikai dollárba kerül.

Arup SenGupta a Pennsylvaniaban lévő bethlehemi Lehigh Egyetem munkatársa és kollégái nekifogtak egy úgy abszorbens anyag fejlesztésének, ami több szén-dioxidot képes kivonni a levegőből, mint a jelenlegi anyagok.

A kutatók létező amin oldószereket egy vörösréz oldattal módosítottak és ezzel 2-3-szorosára erősítették a DAC szénbefogó potenciálját.

SenGuta azt mondja az új anyag radikálisan képes fokozni a DAC potenciálját enyhítendő a klímaváltozást egy hatékony, kereskedelmileg elérhető technológiával - különösen mivel az oldószerek gyártáshoz szükséges anyagok készen elérhetők alacsony áron. Ez az anyag nagyon magas kapacitáson nagyon gyorsan gyártható. Ennek feltétlenül javítania kellene a folyamat költség hatékonyságát.

David Hanak a brit Cranfield Egyetem kutatója szerint a kutatásnak megvan a lehetősége, hogy fenntathatóan csökkentse a DAC költségét.

A befogott szén-dioxid átalakítható szódabikarbónvá a hozzáadott tengervízzel. Ez aztán biztonságosan raktározható az óceánban, amely a befogott szén-dioxod végtelen tartálya, a csapat szerint.

Egy úk szénbefogás imódszer kivonja a szén-dioxidot a levegőből és szódabikarbónaként raktározza az óceánban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2363620-we-can-suck-co2-from-the-air-and-store-it-in-the-ocean-as-baking-soda/

SenGupta azt mondja, a szódabikarbóna óceánba engedése nem vet felsemmi ökológiai kárt. A szódabikarbóna egy lúg, így nyújt némi hasznot azzal, hogy visszafordítja az óceán savasodását, ami a szén-dioxid oldódásakor történik. A magasabb lúgosság fokozza a biológiai aktivitást; ami több szén-dioxid szekvesztrálást jelent.

Végül az oldószert alkalmazó DAC üzemeket telepíteni lehet a partmentén, így a geológiai szénraktár nélküli országok is eltávolíthatják a szenet a légkörből.

Stuart Haszeldine Edinburghi Egyetem kutatója: A javaslat elegáns és okos kémia. A képesség hogy közvetlenül a tengervízbe raktározzuk szintnén nagyon erőteljes, mert a nagyon mély óceánnak van egy hatalmas kapacitása a hozzáférhető szén-dioxid raktározáshoz többszáz többezer évig.

Azonban további kutatás szükséges, hogy megértsük, hogy teljesít az anyag ipari méretben többszázszori szén-dioxid elnyelés és felszabadulás után. Lehetnek jogi akadályai is a szódabikaróna óceánba való kiürítésének, ami ipari hulladékként lehet besorolva.

A technológia alkalmazását gyorsan fokozni kell, hogy 1.5 Celsius-fokra limitáljuk a globális felmelegedést, a jelenlegi majdnem évi 0.01 megatonna szén-dioxidot majdnem évi 60 megatonnára 2030-ra, a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint.

Myles Allen az Oxfori Egyetem kutatója szerint míg az új oldószer technológiai áttörést nyújthat a DAC hatékonyságának növeléséhez, ami igazán szükséges ahhoz, hogy a világpiac kiterjedjen erre a gyors sebességre az, hogy a kormányok rákényszerítsék az energia vállalatokat a beruházásra. Allen rendszeresen amellett érvel, hogy alapvetően az egyetlen út, hogy a szükséges mértékben ez valaha megtörténjen az hogy ha a fosszilis üzemanyagok folyamatos eladását engedélyhez kötnék meghatározott feltételek mellett. Amint ez megvan, megvalósul olyan mértékben, ami jelenleg elképzelhetetlen.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com/