Megvan a szellemi hanyatlás ellenszere

demencia
A kísérleti megfigyelések szerint már hat hetes intenzív tanulás után 30 évet fiatalodott az agy
Vágólapra másolva!
A naponta szedett multivitaminok javították az idősek memóriáját és lassították a szellemi hanyatlást egy több ezres mintán végzett amerikai felmérés szerint. Ez jó hír, mert más hatékony beavatkozást nem ismerünk az időskori kognitív állapotromlás ellen.
Vágólapra másolva!

Sajnos nemigen akad olyan beavatkozási stratégia, amely komoly, randomizált klinikai vizsgálatban hatékonynak bizonyult volna az időskori memóriaromlás és lassú szellemi hanyatlás megfékezésében. Ugyanakkor a táplálkozási beavatkozásokat fontosnak és ígéretesnek tartják e téren, mert az agy jó néhány tápanyagot igényel az egészséges működéshez, s ezek bármelyikének hiánya vagy elégtelen bevitele gyorsíthatja a szellemi hanyatlást.

A Brigham and Women's Hospital (Massachusetts, USA) kutatói által irányított COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) randomizált klinikai tanulmány két külön klinikai vizsgálatot foglalt magába (COSMOS-Web és COSMOS-Mind), s ezek célja a multivitamin-tartalmú táplálékkiegészítők kognitív funkcióra gyakorolt hatásának tisztázása volt. Az egész Egyesült Államokat lefedő nagyléptékű tanulmány eredményeit a The American Journal of Clinical Nutrition klinikai táplálkozástudományi szakfolyóiratban közölték a Brigham és a Columbia Egyetem kutatói.

A frissen megjelent közlemény szerint a COSMOS-Web vizsgálat igazolta, hogy

a naponta szedett multivitamin-tartalmú táplálékkiegészítők a placebóhoz viszonyítva javítják a résztvevők memóriájának állapotát.

Hasonló eredményt közöltek korábban a COSMOS-Mind vizsgálatot lezáró tanulmányban is.

– hangsúlyozta JoAnn Manson, a Brigham Megelőző Orvostani Osztályának vezetője és a tanulmány társszerzője. Manson az osztály társigazgatójával, Howard Sessóval együtt felelős a COSMOS vizsgálatcsoport irányításáért. Sesso hozzátette:

„A COSMOS keretében már elvégzett két tanulmány a jövőben tervezett további COSMOS-vizsgálatokkal együtt kulcsfontosságú annak megértésében, miként lassíthatja a memóriaromlást és a szellemi hanyatlást a napi multivitaminbevitel, s hogy vajon vannak-e olyan táplálkozási státusz vagy más paraméterek alapján definiálható alcsoportok, amelyeknek az átlagnál jobban vagy kevésbé használ a multivitaminok szedése".

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li

Mintha lassította volna az öregedést

A most publikált COSMOS-tanulmány eredményei több mint 3500 résztvevő megfigyelésén alapultak. A 60 éves vagy annál idősebb résztvevők három éven át évente kitöltöttek egy a memória és a gondolkodás felmérésére tervezett online tesztet. Azok a résztvevők, akiket véletlenszerű sorsolással a multivitamint szedő csoportba soroltak, az 1 éves vizsgálati időpontban szignifikánsan jobban teljesítették a memóriát vizsgáló feladatokat a placebó-csoporthoz viszonyítva, és a három éves utánkövetés alatt mindvégig megőrizték az előnyüket.

A kutatók becslése szerint a multivitaminok olyan mértékben javították a memóriateljesítményt, mintha a kezelt csoport a placebo-csoporthoz képest átlagosan 3,1 évvel lassabban öregedett volna.

Érdekes módon az is kirajzolódott a COSMOS vizsgálatokból, hogy a multivitaminok rendszeres szedése a keringési problémákkal küzdők állapotán javított a leginkább.

„Innovatív megközelítésünknek köszönhetően, melyben internetes tesztek segítségével tájékozódtunk a résztvevők kognitív állapotáról, több ezer vizsgálati alanyon tudtuk felmérni a multivitaminok hatásait. Eredményeink biztatóak, és mindenképpen indokolják a multivitaminos táplálékkiegészítés és a szellemi teljesítmény kapcsolatát illető további kutatást" – szögezte le Adam Brickman, aki a Columbia Egyetemen együtt vezette a COSMOS-Web tanulmányt Lok-Kin Yeunggal. „A legtöbb idősödő felnőttet aggasztják az életkorral együtt járó memóriaváltozások – fűzte hozzá Yeung. – Tanulmányunk azt mutatja, hogy a multivitaminos táplálékkiegészítők fogyasztásával az idősebbek olcsón és egyszerűen lelassíthatják a memóriaromlás folyamatát."

Forrás: AFP / BSIP / Fernando Da Cunha

A Brigham és a Columbia Egyetem együttműködésében megvalósított COSMOS-Web megerősítette a korábbi COSMOS-Mind vizsgálat eredményeit, melyek szerint a napi multivitamin-bevitel lassítja a szellemi hanyatlást. A COSMOS-Mind a Brigham és a Wake Forest School of Medicine kooperációjában valósult meg, és három éven át 2200 idősebb felnőtt kognitív állapotát követte nyomon. E korábbi vizsgálat arra jutott, hogy azoknak a véletlenszerűen kiválasztott résztvevőknek, akik naponta multivitamint szedtek, 60%-kal lelassult a szellemi állapotromlása a placebó-csoporthoz képest, ami átlagosan 1.8 évnyi életkor-előnnyel volt egyenértékű.

A szerzők megjegyzik, hogy bár a COSMOS-Web vizsgálat egyértelműen alátámasztja a multivitaminok szellemi egészségre gyakorolt előnyös hatását, további kutatás szükséges annak kiderítésére, vajon e készítményeknek leginkább melyik összetevői és milyen mechanizmus útján fejtik ki ezt a kedvező hatást. Az is tisztázásra vár, hogy az eredmények vajon egy változatosabb, alacsonyabb végzettségű és társadalmi-gazdasági státuszú résztvevőket is tartalmazó vizsgálati populáció esetén is megőriznék-e érvényüket.