Múzeumok Éjszakája a SZTAKI-ban: tárlatvezetés a hardvertörténeti kiállításon

MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet
MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet
Vágólapra másolva!
2023. június 24-én (szombaton) a SZTAKI is csatlakozik az idei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz: a Lágymányosi utcai épület aulájában látható hardvertörténeti kiállítás szakmai tárlatvezetéssel várja a látogatókat. A SZTAKI-val egyébként is találkozhatnak a Múzeumok Éjszakájának látogatói, mivel az országos eseményt 2015 óta az eLearning Osztály mobilalkalmazással támogatja.
Vágólapra másolva!

A SZTAKI mint a műszaki kutatás és fejlesztés egyik vezető hazai intézménye, hosszú múlttal és számos innovatív fejlesztéssel büszkélkedhet. Állandó kiállítása, „A múltból a jövőbe" bemutatja az intézet legfontosabb, rendszerváltás előtti hardverfejlesztéseit.

Mivel a kiállítás a magyar informatikatörténet kezdeteit, egy-egy fontos részletét, a SZTAKI saját fejlesztéseit mutatja be, ezért Neumann János informatikai munkásságához szorosan kapcsolódik. A kiállításon látható eszközök mind a Neumann-elveket követik.

A kiállítás tárgyai közül kiemelkednek a következők: a GD-80, az intézet első olyan grafikus kijelzője, amely saját memóriát és processzort kapott, valamint a Primo népszámítógép, ami máig népszerű a régi számítógépek rajongói körében.

A hardvereszközök jelentős része ma is működőképes, kipróbálható.

Az interaktív eszközbemutató keretében Manno Sándor fejlesztőmérnök mesél az egyes eszközök fejlesztésének történetéről, hasznosításáról – nem egy készülék készítésében ő is aktív szerepet vállalt.

MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet Forrás: https://itf.njszt.hu/intezmeny/mta-sztaki

Dátum: 2023 június 24.
Turnusok: 14:00-14:30, 14:45-15:15, 15:30-16:00.
Helyszín: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11., Aula.
Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ide kattintva lehet regisztrálni: https://limesurvey.sztaki.hu/index.php?r=survey%2Findex&sid=482218&newtest=Y&lang=hu
Fontos: a SZTAKI-ban nem kapható Múzeumok Éjszakája karszalag!

Irodalmi séták okostelefonnal

A Múzeumok Éjszakája keretében külsős helyszínen is rendeznek programot SZTAKI-s részvétellel. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény a SZTAKI okostelefonos alkalmazásával tart irodalmi sétát.

Helyszín: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, 1092 Budapest, Erkel u. 15.
Időpont: június 24. 18:00 – 18:45

Séták:
A Pál utcai fiúk nyomában,
Ottlik Géza Hajnali háztetők,
és a József Attila Ferencvárosban.

A SZTAKI-ról
A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) az ország legnagyobb és legsikeresebb informatikai kutatóintézete. A SZTAKI a tágan értelmezett informatika tudományának műhelye, az információtechnológia, számítástudomány és rokon területeinek nemzeti kutatóbázisa. Elsősorban az informatika műszaki-tudományos és matematikai kérdéseivel foglalkozik, de a kutatások kiterjednek mindazon területekre, amelyek az alapkérdésekkel kapcsolatban állnak. Az alap- és alkalmazott kutatás széles körű művelése mellett fontos feladat a megszerzett speciális ismeretek hasznosítása a kutatás-fejlesztés, rendszertervezés és rendszerintegrálás, tanácsadás, szoftverfejlesztés területén. A SZTAKI-ról itt https://www.sztaki.hu/ olvashat bővebben.

(Forrás:Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI): https://www.sztaki.hu/)