Hatalmas segítséget jelenthet a szülőknek a Semmelweis Egyetem új fejlesztése

beteg gyerek old BABY Toddler CHILD Kid BOY Indoor Inside MOTHER WOMAN Parent 18-24 month old FEVER SON Influenza FLU Seasonal influenza TEMPERATURE THERMOMETER Digital thermometer Sick Ill Two people 2 people 2-3 years COLOR SQUARE FORMAT
A népszerűtlen gyerekek gyakrabban betegszenek meg az óvodában
Vágólapra másolva!
Két éves munkát követően, június 14-én mutatták be a nagyközönségnek a Semmelweis HELP névre hallgató telefonos alkalmazást és weboldalt. Az egyedülálló fejlesztés tulajdonképpen egy olyan tudásbázis, amelyet a Semmelweis Egyetem szakértői állítottak össze, és abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy gyermekeik betegsége, vagy balesete esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat legfrissebb eredményei szerint az unió lakosságának 50 százaléka az internetről tájékozódik, ha egészségügyi kérdésekről van szó.

Ez az arány Magyarországon még magasabb, körülbelül 70 százalék.

Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a páciensek, illetve a beteg gyermekekkel rendelkező szülők milyen forrásokból informálódnak.

Részben ez a probléma hívta életre a Semmelweis HELP nevű alkalmazást, amely szakmailag szigorúan ellenőrzött tudnivalókat nyújt az egyes betegségekről, illetve azok tüneteiről. A cél a beteg gyermeke miatt aggódó szülő segítése, hogy egy nagyobb stresszel járó szituációban racionális döntést tudjon hozni.

Egy egyedi fejlesztés Magyarországon

„A Semmelweis Egyetem, mint Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, fontos feladatának tekinti a három fő tevékenysége – az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás – mellett a lakossági edukációt is. Az egyetem rendszeresen szervez olyan eseményeket és ad ki olyan sajtóanyagokat, amelyek segítségével a magyar polgárok többet tudhatnak meg a biológiai folyamatokról, a betegségek megelőzéséről, a tudatosabb egészségmegőrzésről. A fő cél, hogy ne csak a születéskor várható élettartam növekedjen Magyarországon, hanem az egészségben megélt évek száma is" – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Semmelweis HELP-et bemutató sajtótájékoztatón, aki szerint az új applikáció új mérföldkövet jelent a lakosság egészségmegőrzésének elősegítésében.

Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem ingyenes, gyermekbetegségekkel kapcsolatos tünetellenőrző applikációjának és weboldalának bemutatóján Fotó: Polyák Attila - Origo

A Semmelweis HELP applikáció egyedi fejlesztés Magyarországon; tulajdonképpen egy olyan komplex, lakosságnak szóló felület, amely szakmailag szigorúan ellenőrzött információkat közvetít a felhasználónak. Az alkalmazás olyan adatbázissal rendelkezik, amelyet a Semmelweis Egyetem orvosai állítottak össze, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza.

Merkely szerint az új alkalmazás az egészségtudatosság fejlesztése mellett az egyik legnagyobb digitális kihívás, a téves információk, az áltudományos módszerek elleni küzdelemben is jelentős szerepet tölthet be.

Az alkalmazás fejlesztését a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat támogatta.

Nem helyettesíti az orvost, de hasznos tudnivalókat tartalmaz

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az applikáció egy, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által validált eszköz, amelyet másfél év tervezés és fejlesztés után, fél éven keresztül teszteltek az egyetem orvosai, jogászai és kisgyermekes kollégái" – mondta az alkalmazás ötletgazdája, Kovács Eszter, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

A rendszer nem mesterséges intelligencia alapú, nem ad diagnózist, így nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást. Abban segít, hogy megmutatja az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét, illetve segíti a szülő döntését, mikor azon hezitál, hogy elinduljon-e például hétvégén az ügyeletre. A fejlesztés a 18 év alatti korosztály elsősorban heveny tüneteinek ellenőrzésére használható.

Az elsődleges cél az, hogy a beteg gyerekek a megfelelő ellátási szintre jussanak.

Kovács Eszter, a Semmelweis HELP ötletgazdája Fotó: Polyák Attila - Origo

„Fontos, hogy az applikációt higgadtan, körültekintően használjuk" – hívta fel a figyelmet Krivácsy Péter, a Semmelweis HELP orvosszakmai vezetője, a Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője.

Az alkalmazás adatbázisát folyamatosan fejlesztik, bővítik. Az applikáció a tünetek ismertetésén túl tanácsokat is ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről. Ezenkívül a szülők egy tudástárhoz is hozzáférhetnek, amely ABC-rendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve.

Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis HELP orvosszakmai vezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

A tervek szerint az alkalmazás a jövőben további fejlesztésekkel bővül a felnőtt korosztály számára (például szülészet-nőgyógyászat, kardiológia). A Semmelweis HELP ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból, illetve elérhető az egyetem weboldaláról is.