Véletlenül fedezte fel a túrázó a bronzkori piktogramokat

piktogram
A piktogramok titokzatos színárnyalatait egy túrázó vette észre
Vágólapra másolva!
Egy túrázó bukkant piktogramok gyűjteményére Norvégia Østfold régiójában. A felfedezést Tormod Fjeld tette, aki titokzatos színárnyalatokat vett észre egy sziklafalon, ahol ő és családja megálltak pihenni.
Vágólapra másolva!

Fjeld a telefonján lévő alkalmazás segítségével és különböző szűrők alkalmazásával ki tudta emelni a különböző színárnyalatokat, felfedve egy evezős csónakot, egy állatot és több emberi alakot ábrázoló képeket.

Østfold Norvégia legrégebben lakott régiói közé tartozik, a területen sziklarajzokat, piktogramokat és sírhalmokat is dokumentáltak már.

A túrázó felvette a kapcsolatot a helyi hatóságokkal és Jone Kile-Vesik régésszel (a sziklarajzok specialistájával), aminek eredményeként a Norvég Kulturális Örökségkutató Intézet (NIKU) kutatóit küldték ki a helyszín felmérésére.

A NIKU csapata megerősítette a felfedezést, amelyet Norvégia bronzkorára datáltak, Jan Magne Gjerde professzor a NIKU-tól pedig kijelentette, hogy

a felfedezés az egyik legkorábbi sziklarajz-lelőhely az ország ezen részén.

A piktogramok titokzatos színárnyalatait egy túrázó vette észre Forrás: Jan Magne Gjerde, NIKU

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a bronzkor Skandináviában nem sokkal Krisztus előtt 2000 után kezdődött a bronzszerszámok bevezetésével és használatával, majd ezt követte Krisztus előtt 1750-től a bronz fémmegmunkálási technológia szisztematikusabb átvétele.

– mondta Jan Magne Gjerde, a NIKU munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Itt azonban annyi „véletlen" gyűlt össze, hogy az nem lehet véletlenszerű.

A történelmi jelentőség miatt a pontos helyszínt titokban tartják, a NIKU csak annyit közöl, hogy a lelőhely Moss településen található. Ennek oka, hogy a piktogramokhoz használt pigmentek könnyen sérülnek, és már az emberi érintés is elég ahhoz, hogy helyrehozhatatlan károkat okozzon.