Riasztó jelek az óceánban: ezt üzenik az orkák sérülései

ross-tengeri C típusú kardszárnyú delfin
Ross-tengeri (C típusú) kardszárnyú delfin
Vágólapra másolva!
A Kanada és az Egyesült Államok csendes-óceáni északnyugati partjainál élő, veszélyeztetett kardszárnyú delfinek populációit tanulmányozó tudósok bőrelváltozások „erős növekedését" azonosították az állatok testén, ami szerintük annak köszönhető, hogy immunrendszerük egyre kevésbé képes kezelni a betegségeket.
Vágólapra másolva!

A sérülések és elváltozások szürke foltok vagy célpontok, illetve fekete tűpontok formájában jelennek meg a bálnákon. Némelyik a tetovált bőrre hasonlít. Dr. Joseph K Gaydos, a Kaliforniai Egyetem állatorvosi karán működő SeaDoc Society munkatársa, a tudományos közlemény vezető szerzője szerint jelenlétük „drámai mértékben növekszik" az állatok grafikus fekete-fehér testén.

– áll a jelentésben, amit a The Guardian online portál idéz. – A sérülések és a csökkenő testkondíció közötti lehetséges kapcsolat egy veszélyeztetett, nem gyógyuló populációban aggodalomra ad okot.

Hozzátette: úgy tűnik, hogy az elváltozások a bálnák egészségét befolyásoló súlyos alapbetegségek tünetei – az immunszupressziótól a meddőségig –, és

jelenlétük, mint minden cetnél, figyelmeztető jel arra, hogy a dolgok nincsenek rendben.

Mivel a vizsgált állatok 99 százalékán láthatóak az elváltozások, a következmények katasztrofálisak lehetnek a déli orkák törékeny populációjára nézve, amely jelenleg kevesebb mint 75 egyedet számlál.

Ross-tengeri (C típusú) kardszárnyú delfin Forrás: Curtin University

– magyarázta Gaydos. – A tanulmányunk a lehetséges okok között említi a part menti vizek felmelegedését, a poxvírust, a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok hatását vagy a zsákmány egyre szűkösebbé váló, immunitásukat csökkentő zsákmányállatokat, de egyelőre nem tudunk határozott következtetéseket levonni.

Az azonban biztos, hogy a rejtélyes fertőzés komoly aggodalomra ad okot a kardszárnyú delfineket tanulmányozó tudósok és környezetvédők világméretű hálózatának, amely faj sok hasonlóságot mutat az emberrel.

A tengerszennyezés bálnákra gyakorolt hatása már régóta aggodalomra ad okot; a part menti vizek – ahol ezek az állatok táplálkoznak – érzékenyek a mezőgazdasági és ipari vegyi anyagok elfolyására.

A lazacfarmok is érintettek az antibiotikumok használata miatt, amelyek a vadon élő lazacokba is bekerülhetnek. Gaydos szerint a tanulmánya azonban „nem talált bizonyítékot arra, hogy e bőrelváltozások növekvő gyakorisága összefüggésben állnak az antibiotikum-használattal vagy a lazactenyésztéssel kapcsolatos bármely más gazdálkodási intézkedéssel".