Már Algériában is pusztítanak a rettenetes erdőtüzek

erdőtűz
Az erős szél és a rettenetes hőség nehezíti a tomboló tüzek megfékezését
Vágólapra másolva!
Tizenöt ember életét vesztette, huszonhat másik pedig megsérült az Algéria északi részén tomboló erdő- és bozóttüzekben - közölte hétfőn a belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az erős szél és a közel ötven fokos hőség nehezíti a tüzek megfékezését

Tizenhat megyéből összesen kilencvenhét erdőtüzet jelentettek. A heves szél szította lángok elérték a lakott településeket három megyében, ahol ezerötszáz embert menekítettek ki a lángok elől - közölte a minisztérium. Algériának ezekben a térségeiben erős kánikula tombol,

a csúcshőmérséklet hétfőn várhatóan eléri a 48 Celsius-fokot.

Az erős szél és a rettenetes hőség nehezíti a tomboló tüzek megfékezését Forrás: 1 First Chanell News

Mintegy 7500 tűzoltót és 350 különböző teherautót vezényeltek az erdőtüzek színhelyére, a tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek segítségével sikerült megfékezni a tomboló tüzek nagyobb részét - áll a tárca közleményében.

Évről évre egyre erősebbé válnak a bozót és erdőtüzek

Hat megyében folytatódnak az oltási munkálatok 3050 tűzoltó és 1200 önkéntes tűzoltó közreműködésével - közölte a minisztérium. A hat megyében továbbra is a hadsereg tizenkét tűzoltó légijárműve dolgozik.

Több mint kilencven helyszínen törtek ki a tüzek Forrás: Reuters

Algériában minden nyáron erdőtüzek pusztítanak,

az aszályt és kánikulákat kiváltó éghajlatváltozás hatására ez a jelenség évről évre erősödik.

2022 augusztusában a hatalmas erdőtüzek 37 ember halálát okozták El Tarf megyében. A 2021-es év volt a legpusztítóbb évtizedek óta: több mint 90 ember halt meg két erdőtűzben az ország északi részén, elsősorban Kabíliában.

(Forrás: MTI/AFP)