Ez a nyolc szokás évtizedekkel meghosszabbíthatja az élettartamot

öröm, boldogság, optimizmus
Vágólapra másolva!
Ki tudja találni, hogy melyik országban élnek jelenleg a legtovább az emberek? Nem, ez nem Japán, ahogy a legtöbben hiszik. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint a világon a legmagasabb várható élettartammal rendelkező ország Monaco.
Vágólapra másolva!

Akár 24 évvel is megnövelheti az élettartamot

Kezdésként nézzünk egy összehasonlítást: míg Japánban az átlagos élettartam körülbelül 85 év, Monaco (amely történetesen a Föld leggazdagabb országa az egy főre jutó GDP tekintetében) lakosai várhatóan 87 évig élnek. Mindez az Egyesült Államokban mindössze 77,28 év, míg számos afrikai országban pedig 60 év alatt mozog.

Ekkor tették fel a kérdést a tudósok: vajon miért élnek tovább az emberek egyes országokban, míg másokban nem? Ráadásul ha figyelmen kívül hagyjuk az országokat, nagy kérdés az is, hogy általánosságban vége miért él tovább néhány embertársunk, mint mások?

Kis lépésekkel növelhetjük az élettartamunkat Forrás: Pinterest

A Carle Illinois College of Medicine, mint a világ első mérnöki alapú orvostudományi főiskolájának tudósai (amely számos mérnöki és vállalkozói megközelítést integrál orvosi képzésébe) most megpróbáltak válaszolni ezekre a kérdésekre.

Újonnan bemutatott tanulmányuk nyolc, olyan életmódbeli szokást sorolt fel, amelyek több mint két évtizedes eltérést hozhatnak a várható élettartamban.

A kutatók szerint az a nő és az a férfi, aki 40 évesen kialakítja és követi ezeket a szokásokat, az előrejelzések szerint 24, illetve 21 évvel élhet tovább, mint az azonos neműek, akik viszont nem követik a nyolc szokás egyikét sem.

Mi ez a nyolc szokás?

A tanulmány szerzői komoly javaslatcsomaggal álltak elő annak érdekében, hogy egy hosszú és egészséges életre vágyó személy milyen szokásokat alakítson ki 40 éves korára.

A lazac és a spárga is az élettartamot növelő ételek listáján szerepel Forrás: Pinterest

Íme, ezek a kutatásban szereplő szokások:

  • Legyünk fizikailag aktívak (például; legyen napi rutin unkrésze a gyaloglás, a jóga, a testmozgás vagy a sportolás);
  • Ne szedjünk opioid-okat (például morfint, oxikodont, heroint, fentanilt stb.);
  • Ne dohányozzunk;
  • Kezeljük hathatósan a stresszt;
  • Legyen jó és kiegyensúlyozott étrendünk;
  • Kerüljük a mértéktelen ivást;
  • Legyen jó az alváshigiéniánk (alakítsunk ki egészséges rutint és környezetet, amely elősegíti a minőségi és zavartalan alvást);
  • Tartsunk fenn pozitív és egészséges társas kapcsolatokat.

A tanulmány azonban azt is figyelembe veszi, hogy mindezen szokások kialakítása sok ember számára nem lehetséges a középkorúság elérése idején, de soha nem késő. A szakemberek szerint ha csak néhány ilyen életmódbeli változást foganatosítanak, az is drasztikus hatással lehet a várható élettartamukra.

Számos évet nyerhetünk

A tudósok példaként hozzák, hogy egy adott személy akár 30-45 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát, ha fizikailag aktívabb életet él és megszabadul a dohányzástól, illetve az esetleges opioid-függőségtől.

– mondta Xuan-Mai T. Nguyen, a tanulmány egyik szerzője és a Carle Illinois College orvostanhallgatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Nagyon meglepett minket, hogy mennyit nyerhetünk egy, kettő, három vagy akár mind a nyolc életmódbeli tényező elfogadásával.

Az egészséges életmóddal növelhető a várható élettartam Forrás: pexels.com

Ami még érdekesebbnek bizonyult, hogy az egyes jó szokások hiánya mennyivel jobban csökkentheti az ember élettartamát, mint más tényezők.

A pozitív társas kapcsolatok hiánya egy személy életében például nem kevesebb, mint öt százalékkal növeli a halálozási kockázatot.

Eközben a mértéktelen ivás és a rossz alváshigiénia komoly 20 százalékkal emeli meg a halálozási kockázatot.

A tanulmányt a NUTRITION 2023 kiállításon mutatják be és a megállapítások összesen 719 147 amerikai veterán orvosi feljegyzésének elemzésén alapulnak, akiknek az életkora 40 és 99 év között mozgott.

Az öregedés normális, de a betegségek nem

Xuan-Mai T. Nguyen és munkatársai azt állítják, hogy az életmód döntő szerepet játszik az egyén egészségének alakításában. A helyes életmódbeli szokások szinte gyógyszerként működnek, miközben a rossz szokások láthatóan számos egészségügyi problémát okoznak.

– magyarázták a szakemberek. – És bár ezeknek az életmódbeli szokásoknak a bevezetése az életünkbe természetesen nem tesz minket halhatatlanná, de bizonyítottan elősegítik az egészséges öregedést azáltal, hogy megelőzik a krónikus betegségek kialakulását.

Ha ezeket az életmódbeli változtatásokat elfogadjuk további akár 24 évet adhatunk az életünkhöz Forrás: Pixabay

A tudósok arra is rámutattak, hogy az úgynevezett „életmód-gyógyászat" egyik nem titkolt célja a krónikus betegségek mögöttes okainak, nem pedig a tünetek kezelése.

– mutatott rá Xuan-Mai T. Nguyen. – Éppen ezért fontos az egészséges életmód elfogadása mind a közegészség, mind a személyes jólét szempontjából.

A most bemutatott tanulmány azonban számos figyelmeztetést is tartalmaz. Ezt a vizsgálatot kezdetben csak és kizárólag veteránokon végezték, amelyek némi, kisebb-nagyobb eltérést mutathatnak a populáció többi részétől.

A természet nem csak szép, hanem alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre Forrás: pexels.com

Az adatok egy része ezenkívül az önkéntesek által kitöltött kérdőíveken alapult, és az önbevallott adatok gyakran meglehetősen pontatlanok.

A különböző résztvevők számára a „stressz kezelése" például meglehetősen eltérően értelmezhető. Végül arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezt a tanulmányt még nem publikálták egy lektorált tudományos folyóiratban.

Mindezen korlátok ellenére az eredmények azonban vitathatatlan összhangban vannak a korábbi kutatásokkal, és – ahogy a szakemberek hangsúlyozzák – ezek az egyszerű megközelítések segíthetnek jóval egészségesebb életet élni mindenki számára.