Egy óriáspandát is feláldoztak a kínai császár temetésén

óriáspanda
Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz. A faj szigorúan védett
Vágólapra másolva!
A Han Wen császár mauzóleumát körülvevő, több mint 110 gödör egyikének, az úgynevezett Waizang gödörnek a feltárását végző régészek egy óriáspanda maradványait fedezték fel, amelyet valószínűleg temetkezési felajánlásként áldoztak fel az uralkodó halálakor. A nagy, díszes síremléket először 2021-ben azonosították a kínai Shaanxi tartomány fővárosában, Hszianban.
Vágólapra másolva!

A Liu Heng néven született Han Wen császár a nyugati Han-dinasztia ötödik császára volt, aki Krisztus előtt 180-tól Krisztus előtt 157-ben bekövetkezett haláláig uralkodott. A kínai történelem egyik legjóindulatúbb uralkodójának tartották, mivel a stabilitás és a „lazább" törvények időszakát hozta el.

A Waizang-gödörben a közelmúltban végzett ásatások során a szakemberek egy óriáspanda maradványait tárták fel, amelynek a fejét a császári mauzóleum felé, a farkát pedig nyugat felé fordítva helyezték el.

A szakértők összehasonlították a maradványokat a modern óriáspandákkal és megállapították, hogy a példány a Qinling alfajhoz tartozik, amelyet nagyobb méret és kerekebb arc jellemez.

Az ókori egyiptomiakhoz hasonlóan a Han-dinasztia idején a temetkezési szokásoknak is összetett hiedelmei voltak a túlvilági életre vonatkozóan.

A sírt „földalatti palotának" (digong) nevezték, és tárgyakkal és felajánlásokkal díszítették, amelyekről úgy gondolták, hogy elengedhetetlenek a lélek halála utáni utazásához.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) ma már szigorúan védett Forrás: Pinterest

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A mauzóleum körüli más temetkezési gödrökben tigrisek, tapírok, indiai vadbivalyok, oryxok, szerájok és jakok maradványait is megtaláltuk.

Az állatáldozatok széles skáláját a Han uralkodók státuszszimbólumnak tekintették. A közemberek sírjaiban is találtak ilyeneket, de ezek leginkább a háziasított állatokra, például kutyákra és sertésekre korlátozódtak.

A felfedezés az első példa arra, hogy egy teljes panda csontvázát tárták fel egy császár temetkezési helyén.

1975-ben a régészek egy pandakoponyát találtak Bo özvegy császárnő, Wen császár anyjának sírjában; a panda teste azonban hiányzott, azt feltehetően ellopták.