Emberi csontból készítették ezt az orrkarikát

orrgyűrű
Egy ember sípcsontjából készült ez az orrgyűrű
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) régészei egy emberi csontból készült orrkarikát találtak a Palenque-i maja városban végzett ásatások során. Emlékeztettek: Palenque, amelyet az itza nyelven Lakamha néven is ismerünk (jelentése „lapos-hely-folyó"), a mexikói Chiapas államban, az Usumacinta folyó közelében található.
Vágólapra másolva!

A régészek a Nagy Pakal által épített palotakomplexum részét képező, úgynevezett C-ház ásatásai során fedeztek fel valami igen furcsát: egy első ránézésre is feltehetően rituális leletet, amely egy emberi csontból készült orrkarika volt.

Az ékszer valószínűleg egy felajánlás részét képezhette, amit az isteneknek tettek az épület befejezésének emlékére szántak, valamikor a késő klasszikus korszakban, időszámításunk szerint 600 és 850 között.

Az orrkarika egy ember sípcsontjának egy részéből készült, amely a bokaízület csontos szerkezetét alkotta. Egy vésett jelenetet tartalmaz, amelyet akkoriban K'awiil, a villámlással, kígyókkal, termékenységgel és kukoricával kapcsolatos maja isten megszemélyesítésére használtak. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek,

a maják gyakran ábrázolták Kʼawiil-t a „Számtalan nemzedék" ígéretével a kezében, ami a maja uralkodók rituális beiktatásának és trónra lépésének a fontos részét képezte.

A karika bal felén egy madárfejes fejdíszt viselő férfi vésett profilja látható, a másik oldalára pedig a maja ak'ab', tehát a „sötétség" vagy „éjszaka" jelképe került.

Egy ember sípcsontjából készült ez az orrkarika Forrás: Carlos Varela Scherrer

A lelőhely egy stukkópadlóban rejtőzött, ahol a kutatók egy agyagos földdel kitöltött gödröt és faszénmaradványokat is találtak. A töltés tartalmának átvizsgálása során állati maradványokat, obszidiánpengéket, egy csontból készült ásószerszám töredékeit és az emberi csontból készült orrkarikát találták.

– mutatott rá az INAH a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Magvakkal, halcsontokkal, teknősökkel, kisemlősökkel, obszidiánpengékkel, néhány nagyobb széndarabbal és köztük a csontból készült orrdísszel keveredett.