Újraszinkronizálják a szívet, így növelik az erejét

pacemaker, szívritmus-szabályozó
A pacemaker működés közben
Vágólapra másolva!
Egy tíz éve indult klinikai vizsgálatsorozat eredményét ismertette sikerrel a Semmelweis Egyetem (SE) egy tudományos kongresszuson.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla, az intézmény rektora beszámolt arról, a vizsgálatok bizonyították: egyes pacemakeres betegeknél egy újabb elektróda beültetése jelentősen növeli a szív erejét.

– ismertette a szakember. – Az eljárás sok betegnek ad lehetőséget arra, hogy visszatérjen a mindennapi tevékenységéhez, hiszen a világon nagyjából egymillió ember kap pacemakert, és 30 százalékuknál jelentkezik szívelégtelenség, számukra jelenthet megoldást az új eljárás.

A pacemaker működés közben (képünk illusztráció) Képillusztráció: PInterest

Hozzátette: az eredmények mögött tízéves tudományos munka van,

a klinikai vizsgálatsorozatban hét ország 17 szívgyógyászati központja vett részt 2014 és 2022 között.

A vizsgálatsorozatot és annak eredményét a hétvégén, az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology) Amszterdamban rendezett kongresszusán ismertették. Ahogy ott elhangzott, az eredmények meggyőzőek, és ebből következőleg változni fognak a vonatkozó kardiológiai kezelési irányelvek a világon.

Az eredmények bemutatásával egy időben a részletes adatokat a világ legjelentősebb kardiológiai tudományos szakfolyóiratában, a European Heart Journal szaklapban is publikálták.

(MTI)