Halványul a mélytenger

tenger
Változik a mélytenger színe. A változások konzisztensek az ember indukálta klímaváltozással. De úgy tűnik, hogy hogy nem az emelkedő tengerfelszíni hőmérséklethez társul. Még nem tudni az okát.
Vágólapra másolva!
A Föld óceánjainak nagy része megváltoztatta a színét az elmúlt 20 évben - és az a gyanú, hogy az emberi aktivitás okozta ezt. A mély kék szín eltűnőben van, különösen a trópusokon. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Összességében az alacsony szélességi körön lévő óceánok zöldebbé váltak az elmúlt 20 évben a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint. A felfedezés megerősítette, amitől Stephanie Duitkiewitz, a tanulmány társszerzője más hosszú ideje félt. Szimulációkat futtatott, amik azt mutatták évek óta, hogy ezek a változások meg fognak történni és azt nyilakozta, hogy látni, hogy a valóságban ez történik nem meglepő, hanem ijesztő.

És ezek a változások konzisztensek az ember indukálta klímaváltozással.

Változik a mélytenger színe. A változások konzisztensek az ember indukálta klímaváltozással. De úgy tűnik, hogy hogy nem az emelkedő tengerfelszíni hőmérséklethez társul. Még nem tudni az okát. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-deep-blue-seas-oceans-hue.html

A színmódosulást akkor fedezték fel, amikor a kutatók több, mint 20 éves műholdas adatot öntöttek ki. Az óceán felszínének 56%-a zöldebb, mint a századforduló előtt. A színváltozás hatással lesz a tengeri táplálékhálózatra, az emberiségre való szélesebb hatást azonban a tanulmány nem határozta meg.

A tudósok azt gyanítják, hogy a klímaváltozás gerjesztheti az elmozdulást. De úgy tűnik, a trend nem az emelkedő tengerfelszíni hőmérséklethez társul. Nem tudni mi okozza.

Lehet feloldott organikus anyag, a fitoplankton típusában és mennyiségének a változása...mindezek hatással lehetnek az óceán színére.

(Forrás: https://phys.org/)