Ennek a két gyógyszernek az együttes szedése vérrögöt okozhat

gyógyszer, vitamin, tabletta
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Ismert, hogy a a fogamzásgátlás bizonyos formái a vérrögök kialakulásának kis mértékű kockázatát hordozzák magukban. Egy új, nagyszabású tanulmány szerint ha a páciens közben fájdalomcsillapítót is szed, ez a veszély felerősödhet.
Vágólapra másolva!

A 2 millió dán nő bevonásával készült kutatás több korábbi tanulmány megállapításait erősítette meg: a fogamzásgátló tablettát vagy más ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használó nőknél magasabb a lábakban vagy a tüdőben kialakuló vérrögök kockázata.

Ami újdonság a mostani vizsgálatban, hogy a vérrög kialakulásának kockázata tovább nőtt azokban a hetekben, amikor a megfigyelt nők nem szteroid gyulladásgátlót is használtak. Utóbbi szerek közé tartoznak az olyan népszerű fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen és a naproxen.

Dr. Colleen Denny, a brooklyni NYU Langone Hospital kutatója szerint a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknek nem kell aggódniuk amiatt, ha rövidebb ideig fájdalomcsillapítókat használnak, a feltárt kockázatok még így is alacsonynak számítanak.

A fogamzásgátlók és a fájdalomcsillapítók egyidejű használata megemelte a vérrögképződés esélyét

A vizsgálat során a kutatók 2 millió 15 és 49 év közötti, 1996 és 2017 között Dániában élő nő egészségügyi adatait elemezték. Ebben az időszakban valamivel több mint 8700 nőnél alakult ki vénás tromboembólia, vagyis a láb vénáiban vagy a tüdőben megjelenő vérrög.

Összességében a tanulmány megállapította, hogy a nem szteroid gyulladásgátlók használata önmagában is fokozott vérrögképződési kockázattal járt, összehasonlítva azokkal az időszakokkal, amikor a nők nem használtak fájdalomcsillapítót. Hasonlóképpen, ez a kockázat megemelkedett azoknál a nőknél, akik csak ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használtak.

Amikor azonban a kétfajta készítményt kombinálták, a vérrögképződés kockázata jelentősen megugrott.

A fogamzásgátlók és a fájdalomcsillapítók egyidejű használata megemelte a vérrögképződés esélyét (Illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christin Klose

Mit mutatnak a számok?

A tanulmány szerzői szerint azonban a vénás tromboembólia kockázata még mindig alacsonynak mondható még a két gyógyszert egyszerre szedőknél is.

  • 100 000 nőből körülbelül 4 nőnél alakul ki vérrög egy hétig tartó nem szteroid gyulladásgátlók szedése során.
  • Nagyjából 100 000-ből 2 nőnél alakul ki vérrög a nagy kockázatú fogamzásgátlók egyhetes használata után.
  • Végül a két készítmény egyidejű szedése esetében 100 000-ből 23 nőnél alakulhatott ki vérrög a használat hetében.

Mint látható, a vérrögök nem gyakori következményei a gyógyszerek szedésének, kimenetelük mégis halálos lehet, tehát nem árt az óvatosság. A nem szteroid gyulladásgátlókat gyakrabban szedő nőknek érdemesebb biztonságosabb fogamzásgátlási módszert választani, illetve felhagyni az olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás. A készítmények felírása előtt nem árt a veszélyeztetettebb csoportok kiszűrése sem, vélik a szakértők.

A teljes tanulmány a BMJ orvosi szakfolyóiratban olvasható.