Egy jelentős paleolit barlangot fedeztek fel régészek az Ibériai-félsziget partjainak keleti részén

paleolit, Cueva Dones-barlang, Cova Dones-barlang
A részben elárasztott kamra, mely a legtöbb motívumot tartalmazza.
Vágólapra másolva!
Több, mint 100, legalább 2.400 éves ősi festményt és metszetet találtak a 'Cova Dones' vagy 'Cueva Dones' nevű egy 500 méter hosszú barlangban.  A barlang helyszínt jól ismerik a helyiek és gyakran látogatják hegymászók és felfedezők, de a paleolit festményeket nem vették észre, míg a régészek 2021-ben fel nem fedezték. -írja a Southamptoni Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

A felfedezést az Antiquity magazinban publikálták. Spanyolországban van a legtöbb paleolit művészeti barlang, de a legtöbb Spanyolország északi részén koncentrálódik. Ibéria keleti részén keveset dokumentáltak eddig. A felfedezés olyan jelentős paleolit művészeti lelőhely, mint Cantabrian Spanyolországban, Francia-ország déli részén, vagy Andalúziában található, de ezen a területen teljesen hiányzik.

A részben elárasztott kamra, mely a legtöbb motívumot tartalmazza. Forrás: https://www.southampton.ac.uk/news/2023/09/cave-art.page

A nagy számú motívumok és változatos technikák miatt a barlang a legfontosabb paleolit barlang művészeti lelőhely az Ibériai-félsziget partvidékének keleti részén. Valószínűleg a legnagyobb számú motívumokkal rendelkező paleolit barlang, amit Európában felfedeztek az Atxurra (Bizkaia) óta 2015-ben.

Két festett tehénfej. Forrás: https://www.southampton.ac.uk/news/2023/09/cave-art.page

Legalább 19 állat ábrázolás, köztük tehenek, lovak, bölény, és őz. A legtöbb festmény készítéséhez agyagot használtak.Az állatokat és jeleket egyszerűen úgy ábrázolták, hogy az agyaggal bevont ujjaikat és tenyerüket húzták a falakon. A többit elvégezte a barlang nedves környezete: a festmények meglehetősen lassan száradtak, ami megakadályozta, hogy az agyag gyorsan lehulljon, míg más részeket kalcit rétegek fedték be, ami a mai napig megőrizte a képeket.

A Cova Dones-barlangban talált vésett tehén. Forrás: https://www.southampton.ac.uk/news/2023/09/cave-art.page

Bár a paleolit művészetben ismert az agyagba való festés, az erre való példák ritkák, a konzerválódott leletek. A Cueva Dones barlangban azonban ez a fő technika.

(Forrás: Southamptoni Egyetem: https://www.southampton.ac.uk/)