A földigiliszták fontos szerepet játszanak a globális élelmiszertermelésben

földigiliszta
földigiliszták növelik a mezőgazdaság produktivitását és csökkentik az agrokémiai függőséget. A földigiliszták segítenek egészséges talajt létrehozni azzal, hogy segítik a növények fejlődését sok módon: jó termőtalaj szerkezetet hoznak létre, segítik vízfelvételt és a szerves anyagok hasznos körförgását, amik a tápanyagokat elérhetőbbé teszik a növények számára.
Vágólapra másolva!
A Coloradoi Állami Egyetem tudósainak a Nature Communications magazinban publikált tanulmánya szerint a földigiliszták fontos hajtói a globális élelmiszertermelésnek: a megközelítőleg a gabonatermés 6.5 és a hüvelyesek teméséhez 2.3 százalékkal járulnak hozzá évente a világon. A földigilisztákra vezethető vissza az éves 140 millió metrikus tonna élelmiszer, ami körülbelül annyi, mint Oroszország - a világ negyedik legnagyobb gyártója - által termesztett gabonaszemek mennyisége- írja a Coloradoi Állami Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy a földigilisztákra vezethető vissza az éves 140 millió metrikus tonna élelmiszer , ami körülbelül annyi, mint Oroszország - a világ negyedik legnagyobb gyártója - által termesztett gabonaszemek mennyisége (rizs, búza, rozs, zab, árpa, kukorica és köles).

A földigiliszták növelik a mezőgazdaság produktivitását és csökkentik az agrokémiai függőséget. A földigiliszták segítenek egészséges talajt létrehozni azzal, hogy segítik a növények fejlődését sok módon: jó termőtalaj szerkezetet hoznak létre, segítik vízfelvételt és a szerves anyagok hasznos körförgását, amik a tápanyagokat elérhetőbbé teszik a növények számára.


Más kutatások szintén azt mutatják, hogy a földigiliszták támogatják a növény növekedést segítő hormonjainak termelését és segítik a növények a talajban lévő gyakori patogénekkel szembeni önvédelmét. Vannak számítások, amik azt mutatják, hogy a földigiliszták az általános növény produktivitást 25%-kal növelik.

A földigiliszták növelik a mezőgazdaság produktivitását és csökkentik az agrokémiai függőséget. Forrás: https://agsci.source.colostate.edu/earthworms-play-important-role-in-global-food-production-according-to-new-csu-research/

A kutatók megbecsülték a földigiliszták hozzájárulását a globális élelmiszer termeléshez úgy, hogy elemezték a földigiliszta sokaság, a termőtalaj tulajdonságok, a műtrágya rátát és a terméshozam térképeit. Az elemzés azt mutatta, hogy a földigilisztáknak globálisan jelentősebb hatásuk van a gabonatermelésre délen, valószínűleg azért, mert az ottani farmerek általában kevésbé férnek hozzá a műtrágyákhoz és rovarírtókhoz, és jobban a földigilisztában gazdag szerves anyagra hagyatkoznak, mint a trágya és termés maradványok, ami segít stimulálni a giliszták növényekre gyakorolt pozitív hatásait.

Ezeken a területeken a földigiliszták nagyban hozzájárulnak a terméshozamhoz, mert itt kevesebb a kemikália bevitel.

A kutatók a tanumányban a földigiliszták gabonatermésre gyakorolot hatását elemezték: rizs, kukorica, búza és árpa; a csapat vizsgált egy sor hüvelyest például a szójababot, borsót, csicseriborsót, lencsét és lucernát.

földigiliszták növelik a mezőgazdaság produktivitását és csökkentik az agrokémiai függőséget. A földigiliszták segítenek egészséges talajt létrehozni azzal, hogy segítik a növények fejlődését sok módon: jó termőtalaj szerkezetet hoznak létre, segítik vízfelvételt és a szerves anyagok hasznos körförgását, amik a tápanyagokat elérhetőbbé teszik a növények számára. Forrás: https://agsci.source.colostate.edu/earthworms-play-important-role-in-global-food-production-according-to-new-csu-research/

A tanulmánynak segíthet az aszály és erózió enyhítésében is, például a földigiliszták javítják a talaj porozitását, ami elősegíti vízbefogást és vízmegtartást. Valószínűleg vannak más talajorganizmusok, amik még fontosabbak, különösen a mikrobiális közösségek.

(Forrás: Coloradoi Állami Egyetem: https://agsci.source.colostate.edu/)