A hangyák a nagy objektumokat kollektíven szállítják, oly módon, ahogy a folyadékon áthaladnak az önjáró részecskék

hosszú szarvú őrült hangya, Paratrechina longicornis
Amikor egy kooperatív hangyafaj, mint például a képen látható hosszú szarvú őrült hangya (Paratrechina longicornis) tagjai találnak egy táplálék darabot, segítséget kérnek úgy, hogy feromon nyomot hoznak létre. A többi hangya követi a nyomot és találkoznak a helyszínen. Amikor elegendő hangya érkezett, mindegyik megragadja a darabot (általában egy levél) a szájával.
Vágólapra másolva!
Az izraeli Weizmann Tudomány Intézet egy fizikus csapata azt találta, hogy egy bizonyos hangyafaj amikor kollektíven visz egy nagy objektumot, ezt oly módon teszi, ami olyan, mint amikor egy folyadékon keresztülhalad egy önjáró részecske. A PRX Life magazinban publikált dolgozatukban leírják a Paratrechina longicornis viselkedésének tanulmányát: ez a hangyafaj arról ismert, hogy kollektíven visznek nagy táplálék darabokat a fészkükbe. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Amikor egy kooperatív hangyafaj tagjai találnak egy táplálék darabot, segítséget kérnek úgy, hogy feromon nyomot hoznak létre. A többi hangya követi a nyomot és találkoznak a helyszínen. Amikor elegendő hangya érkezett, mindegyik megragadja a darabot (általában egy levél) a szájával. Az elöl lévő hangyák húznak, a fészek irányába vezetve a többieket. A hátul levők nem csak tolnak, hanem emelnek is, hogy csökkentsék a surlódást, így a csoport kevesebb energiát pazarol el.

Korábbi kutatás már azt is bebizonyította, hogy az ilyen utazás elején minden egyes hangya elkezd húzni abba az irányba, amiről úgy véli, hogy a fészekhez vezet, sokuk hibásan. Így néhány másodpercig huzakodnak. Végül a csapatszellem érvényesül és minden hangya követi a vezetőt, és a táplálék darabot egészen a fészekig viszik. A menet közben elfáradó és lemaradó hangyákat lecserélik frissebb hangyák.

Amikor egy kooperatív hangyafaj, mint például a képen látható hosszú szarvú őrült hangya (Paratrechina longicornis) tagjai találnak egy táplálék darabot, segítséget kérnek úgy, hogy feromon nyomot hoznak létre. A többi hangya követi a nyomot és találkoznak a helyszínen. Amikor elegendő hangya érkezett, mindegyik megragadja a darabot (általában egy levél) a szájával. Forrás: https://www.forestryimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=5475781

A kutatócsapat ebben az új munkában jobban megvizsgálta hangyákat terhük szállítása közben. Különböző méretű fogaskerekeket bevontak macskaeledellel, hogy táplálékforrást nyújtsanak nekik, aztán filmre vették az akciót, ahogyan a hangyák összegyűltek a táplálékforrás körül, felvették és haza vitték.

A kutatók azt találták, hogy a hangyák viselkedése nagyon hasonlít arra, amikor egy önjáró részecske keresztülhalad egy folyadékon, ahogy azt a Langevin-egyenletek leírják. Szerintük a fordítottja is igaz lehet vagyis, hogy egy önjáró részecske viselkedése szolgálhat modellként ahhoz hogy az egymással kölcsönhatásba lépő egyének rendszerének viselkedését jellemezzük.

(A Langevin-egyenletek a véletlenszerű mozgás egyenletének egy típusa, melyet a Brown-mozgás - a folyadékok és gázok részecskéinek szüntelenül zajló, véletlenszerű mozgása - tanulmányozására használnak. A szerkesztő megjegyzése.)

(Forrás: https://phys.org/)