Túzokok és légvezetékek

túzok, Otis tarda
A túzokra fokozottan veszélyesek az élőhelyeken található közép-és nagyfeszültségű vezetékek, minden évben áldozatul esik néhány példány a vezetékekkel való ütközés következtében. 2023 júliusa és október eleje között 5 túzok esett áldozatul a Csongrád-Csanád vármegyei Montág-gyepen, amely az ott élő 25 példány jelentős része.
Vágólapra másolva!
A túzokra fokozottan veszélyesek az élőhelyeken található közép-és nagyfeszültségű vezetékek, minden évben áldozatul esik néhány példány a vezetékekkel való ütközés következtében. 2023 júliusa és október eleje között 5 túzok esett áldozatul a Csongrád-Csanád vármegyei Montág-gyepen, amely az ott élő 25 példány jelentős része. - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.
Vágólapra másolva!

A túzok az eurázsiai füves puszták faja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület emblematikus madara. Nagytermetű madár, a kakasok súlya elérheti akár a 16 kg-ot is.
Az egész világon veszélyeztetett madárfaj, hazánkban is fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 1.000.000 Ft. A hazai állomány mindössze 1480-1680 példány.

A túzokra fokozottan veszélyesek az élőhelyeken található közép-és nagyfeszültségű vezetékek, minden évben áldozatul esik néhány példány a vezetékekkel való ütközés következtében. 2023 júliusa és október eleje között 5 túzok esett áldozatul a Csongrád-Csanád vármegyei Montág-gyepen, amely az ott élő 25 példány jelentős része. Forrás: https://mme.hu/hirek/2023/10/11/tuzokok_es_legvezetekek

A túzok fennmaradását sok veszélyeztető tényező fenyegeti, így az egyre jobban gépesített agrárgazdálkodás, az élőhelyvesztés, a szőrmés ragadozók fészekpusztítása és a légvezetékekkel történő ütközés.

Repülő túzok ( Fotó: Tokody Béla) Forrás: https://mme.hu/hirek/2023/10/11/tuzokok_es_legvezetekek

Minden évben elő szokott fordulni, hogy egy-egy túzok ütközik vezetékkel, de ami az elmúlt hónapokban történt megyénkben, arra soha nem volt még példa: 5 (!) túzok pusztult el nagyfeszültségű vezetékkel történő ütközés következtében a Csongrád-Csanád megyei Montág-gyepen, ahol mindössze 25 példányos állomány él.

Vezetékkel ütköző túzok (Fotó: Engi László) Forrás: https://mme.hu/hirek/2023/10/11/tuzokok_es_legvezetekek

Az utolsó, október első napjaiban történt ütközést az MME helyi csoportja önkéntesének, Engi Lászlónak véletlenül sikerült lefotóznia is, amelyre talán még nem volt példa hazánkban!

A kritikus területeken található középfeszültségű vezetéksorokat tudott kezelni a természetvédelem, azonban a 120 000 voltos vezetékek földkábelre történő cseréje szinte megfizethetetlen, csak néhány ország tudta ezt eddig megengedni, ők is bizonyos szakaszokon.

Ütközés következtében elpusztul túzok a nagyfeszültségű vezeték alatt (Fotó: Engi László) Forrás: https://mme.hu/hirek/2023/10/11/tuzokok_es_legvezetekek

A vezetékek láthatóságának fokozása, az éjszakai, reflektorral dolgozó mezőgazdasági gépek korlátozása lehet talán jó megoldás a veszélyeztetett területen, ahol az elmúlt 30 évben felére csökkent a túzok helyi állománya.

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: https://mme.hu/)