A világ legnagyobb barnamedve-féléje Nyíregyházán

barnamedve
Címlapi képünk illusztráció!
Vágólapra másolva!
Keddtől láthatják az érdeklődők a Nyíregyházi Állatpark medvecsapatába újonnan érkezett, mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barnamedvét és a több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medvét.
Vágólapra másolva!

Már láthatók az új jövevények a Nyíregyházi Állatparkban

A 2009-ben született, óriási termetű kodiak, Taquka és társa, Felix, a 2013-ban világra jött barnamedve 2017 óta éltek együtt a svédországi Orsa Ragadozó Parkban, innen kerültek át közel kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői látványosságba - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője kedden az MTI-vel.

A Nyíregyházi Állatparkban újonnan érkezett medvéi, a több mint hatszáz kilogrammos, Taquka nevű kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi, jobbról) és a több mint háromszáz kilogrammos, Felix nevű eurázsiai barnamedve (Ursus arctos arctos) Forrás: MTI/Balázs Attila

Hozzátette, mindkét medve jól viselte a hosszú utat és már láthatóak az állatpark Medve erdejében.

A szakember elmondta, az alaszkai Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra növő barnamedvéinek. A több mint háromezer egyedet számláló fajta még a kalandregényekből ismert grizzlynél is nagyobb, azonban nála kevésbé elterjedtebb.

Ez a leghatalmasabb barnamedve-féle

A kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi) a barnamedve (Ursus arctos arctos) legnagyobb termetű alfaja, a jegesmedve (Ursus maritimus) mellett a legnagyobb medveféle. Feltehetően az utolsó jégkorszakban szigetelődött el a többi barnamedvétől és 12 ezer éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak-szigetcsoportban.

A Taquka nevű, több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi) a Nyíregyházi Állatparkban Forrás: MTI/Balázs Attila

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A szakemberek szerint a fehérjében gazdag élelmiszerek bősége magyarázhatja a fajta hatalmas termetét.