Ezekben a hetekben repül a nagy szikibagoly lepke

nagy szikibagoly lepke, Gortyna borelli lunata
A nagytestű, impozáns megjelenésű éjjeli lepkefaj, a nagy szikibagoly lepke (Gortyna borelii lunata) szeptember végén, október elején rajzik.
Vágólapra másolva!
A nagytestű, impozáns megjelenésű éjjeli lepkefaj, a nagy szikibagoly lepke (Gortyna borelii lunata) szeptember végén, október elején rajzik, melynek során a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Borsodi Tájegység természetvédelmi őrei lámpás kereséssel és fénycsapda alkalmazásával monitorozzák a sziki magaskórósokhoz kötődő lepkefajt. - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

A lepke hernyójának kizárólagos hazai tápnövénye, a védett sziki kocsord (Peucedanum officinale) is ezeknek az élőhelyeknek a karakterfaja.

A nagy szikibagoly lepke (Gortyna borelii lunata) rajzása során a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Borsodi Tájegység természetvédelmi őrei lámpás kereséssel és fénycsapda alkalmazásával monitorozzák a sziki magaskórósokhoz kötődő lepkefajt. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/ezekben-a-hetekben-repul-a-nagy-szikibagoly-lepke

A faj fejlődésmenete rendkívül érdekes: Az ősszel rajzó imágók nőstényei a párzást követően erős kitinképződményük és tojócsövük segítségével egyszikű növényfajok hajtástengelyébe rakják petéiket és ezt követően így is telelnek át. Április-május fordulóján a frissen kikelt lárvák felkeresik a zsenge kocsord hajtásokat és kezdetben ezeken táplálkoznak, majd azok szárának belsejét fogyasztják egészen július közepéig. Ezt követően vándorolnak le a növények gyökérzónájába, ahol azok gyökereit rágják (lenti képünkön). Táplálkozásuknak látható jele és egyben a nagy szikibagoly lepke lárvák jelenlétének csalhatatlan bizonyítéka a kocsordok tövében fellelhető gyakran talajjal kevert sárgás-fehéres rágásnyom, amely a hernyók ürüléke, amit egy függőleges járaton keresztül juttat a talaj felszínére.

A nagytestű, impozáns megjelenésű éjjeli lepkefaj, a nagy szikibagoly lepke (Gortyna borelii lunata) szeptember végén, október elején rajzik. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/ezekben-a-hetekben-repul-a-nagy-szikibagoly-lepke

A lárvák négy lárvastádiumot követően augusztus végén, szeptember elején bebábozódnak és egy hónap leforgása után a körforgás véget ér, elérkezik a jelen időszak, amikor is megindul a lepke rajzása majd a ciklus újra kezdetét veszi.

Április-május fordulóján a frissen kikelt lárvák felkeresik a zsenge kocsord hajtásokat és kezdetben ezeken táplálkoznak, majd azok szárának belsejét fogyasztják egészen július közepéig. Ezt követően vándorolnak le a növények gyökérzónájába, ahol azok gyökereit rágják. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/ezekben-a-hetekben-repul-a-nagy-szikibagoly-lepke

A faj védelmének kulcsa élőhelyeinek megóvása és az azokon végzett megfelelő természetvédelmi kezelés biztosítása. Ennek érdekében a természetvédelmi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a sziki kocsordos élőhelyeket és minden esetben egyeztetnek a gazdálkodókkal a megfelelő kezelés biztosításáról, így például legeltetni ezeken az élőhelyeken nem lehet, a kocsordos foltok kaszálása pedig kizárólag július 15. után megengedett, miután a lárvák már a tápnövények gyökérzónájában rágnak. A legeltetés azért nem lehetséges, mivel a kocsordot a legelő állatok lelegelik, ezzel együtt a kikelt lárvákat is elfogyasztanák.

A természetvédelmi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a sziki kocsordos élőhelyeket és minden esetben egyeztetnek a gazdálkodókkal a megfelelő kezelés biztosításáról, így például legeltetni ezeken az élőhelyeken nem lehet, a kocsordos foltok kaszálása pedig kizárólag július 15. után megengedett, miután a lárvák már a tápnövények gyökérzónájában rágnak. Forrás:https://www.bnpi.hu/hu/hir/ezekben-a-hetekben-repul-a-nagy-szikibagoly-lepke

Ezen intézkedések betartatása mellett a szakemberek minden évben monitorozzák a lepke hernyójának jelenlétét a rágásnyomok alapján, a rajzás idején pedig zseblámpás kereséssel vagy különböző fénycsapdák segítségével keresik az imágókat.

Sziki kocsord Fotó: Soós Gábor Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/ezekben-a-hetekben-repul-a-nagy-szikibagoly-lepke

A nagy szikibagoly fokozottan védett lepkefaj, természetvédelmi értéke 250.000 Ft, tápnövénye, a sziki kocsordé pedig 5.000 Ft.

Zseblámpás keresés során előkerült nagy szikibagoly lepke Forrás:https://www.bnpi.hu/hu/hir/ezekben-a-hetekben-repul-a-nagy-szikibagoly-lepke

(Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.bnpi.hu/)