Hihetetlen horror: csonttá fagyott nőt találtak, de ezután jött a borzalom

Szinte hihetetlen: csonttá fagyott egy nő, mégis életben maradt, nő, fagyás, illusztráció
Frozen woman's eye covered in frost. Close-up shot toned in blue
Vágólapra másolva!
1980 szilveszterének kora reggelén, egy minnesotai férfi, Wally Nelson barátnője holttestébe botlott, amely a hóban hevert, alig néhány méterre az ajtajától. A tizenkilenc éves Jean Hilliard autója leállt, miközben egy éjszakai kiruccanás után a szülei házához tartott. Alig több mint egy télikabátba, kesztyűbe és cowboycsizmába öltözve elindult a mínusz 30 Celsius-fokos éjszakai levegőbe, hogy barátja segítségét kérje.
Vágólapra másolva!

A nő út közben megbotlott, elesett és elvesztette az eszméletét. Hilliard teste hat órán át feküdt a hidegben, kihűlt, és több beszámoló szerint "csonttá fagyott".

"Megragadtam a gallérjánál fogva, és a tornácra csúsztattam" - számolt be Nelson évekkel később a Minnesota Public Radio egyik interjújában.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Igor Stepovik

Ha Nelson nem reagál azonnal, Hilliard is egyike lehetett volna annak a több ezer halálesetnek, amelyet évente hipotermiának (kihűlésnek) tulajdonítanak. Ehelyett a története az orvosi hagyományok és a tudományos kuriózum részévé vált.

Orvosi körülmények között, vagy ritka esetekben máshol is, a test lehűtése elég hosszú időre lefékezheti az egész haldoklási folyamatot ahhoz, hogy legalább egy időre megbirkózzon az alacsony pulzussal és az oxigénhiánnyal.

Hilliard esete a hipotermiás állapotának szélsőséges jellege miatt kiemelkedik a többi közül.

A nő testhőmérséklete alig 27 Celsius-fok volt, ami 10 fokkal alacsonyabb, mint egy egészséges emberé. Az arca hamuszürke volt, a szemei szilárdak, a bőre pedig állítólag túl kemény ahhoz, hogy egy injekciós tűvel át lehessen szúrni.

George Sather, az őt kezelő orvos szavaival élve: "A test hideg volt, teljesen kemény, mint egy darab hús a mélyhűtőből".

Mégis, néhány órán belül, a melegítőpárnákkal felmelegítve, Hilliard teste visszatért a működőképes állapotába. Délre már beszélt, és néhány zsibbadt, hólyagos lábujjnál alig több károsodással hamarosan hazaengedték.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Sok anyaggal ellentétben a víz szilárd halmazállapotban nagyobb térfogatot foglal el, mint folyadékként. Ez a tágulás rosszat jelent a lehűlő testszövetek számára, mivel a folyékony tartalmuk megduzzadhat, és a sejtek megrepedhetnek.

Még néhány rossz helyen felbukkanó jégkristály is képes tűszerű szilánkjaival átszúrni a sejtmembránokat, emiatt a végtagokon elhalt, fekete bőr- és izomterületek, azaz fagyási sérülések jelennek meg.

A különböző állatok néhány ügyes alkalmazkodási módot fejlesztettek ki, hogy megbirkózzanak a fagypont alatti körülmények között az éles, táguló jégkristályok veszélyeivel. A mélytengeri halak, az antarktiszi feketeúszójú jéghalak például glikoproteineket termelnek, amelyek egyfajta természetes fagyálló anyagként szolgálnak.

Az erdei béka a sejtjei tartalmát sziruppá alakítja azáltal, hogy testét glükózzal árasztja el, így ellenáll a fagyásnak és a kiszáradásnak. A sejtjeiken kívül a víz szabadon szilárddá válhat, jégbe burkolva a szöveteket, és minden szempontból olyan keménynek tűnnek, mint a béka alakú jégkockák.

A külső megfigyeléseken kívül semmi másra nem támaszkodhatunk, ezért nehéz biztosan megmondani, hogy Hilliard teste hogyan bírta ki a fagyasztást. Volt valami különleges a testkémiájában? Vagy akár a szöveteinek összetétele volt szokatlan?

Fagyási sérülések az ujjakon Forrás: Middle East Images via AFP/Ebrahim Alipoor/Ebrahim Alipoor

Talán. Sokkal fontosabb kérdés, hogy mit jelent ebben az esetben pontosan a „fagyasztás". Bár alacsony volt, Hilliard testének maghőmérséklete a jelentések szerint még mindig jóval fagypont fölött volt. Nagy különbség van a metaforikus "csontig fagyott" és az ereiben szó szerint megszilárdult víz között.

Az a tény, hogy Hilliard teste keménynek tűnt, a súlyos hipotermia gyakori jele, mivel az izmok merevsége olyan mértékben megnő, hogy akár a hullamerevséghez, a halott test merevségéhez is hasonlíthat.

Az, hogy a teste felszíne hideg és fehér volt, és még a szemei is üvegesnek és „fagyottnak" tűntek, talán szintén kevéssé meglepő. A test elzárja a bőr alatti vérerek csatornáit, hogy a szervek működőképességét fenntartsa, ami odáig vezet, hogy a test hamuszürkének tűnik, és érintésre feltűnően hideg marad.

Csak találgatni tudunk, hogy Hilliard „megfagyott" teste tipikus volt-e, vagy valóban furcsán egyedülállóan képes volt elviselni egy ilyen szélsőséges állapotváltozást. Az azonban kétségtelen, hogy szerencséje volt.