Itt a tampon, ami képes tesztelni a nemi úton terjedő betegségeket

tampon
Az a tampon képes tesztelni a nemi úton terjedő betegségeket (Képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Újragondolták a tampont, ami ezentúl eszközként szolgálhat a szexuális úton terjedő fertőzések (STI), például a Chlamydia és a gonorrhoea szűrésére. Egy startup cég létrehozott egy otthoni tesztet, ami egy polimeráz láncreakcióval (PCR) ellenőrzi a leggyakoribb nemi betegségeket. A speciális tamplon egyelőre csak az Egyesült Királyságban érhető el, de hamarosan az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is piacra dobhatják.
Vágólapra másolva!

Digitálisan elérhetők az eredmények

Az eljárás nagyon egyszerű. Az illető a szokásos módon használja a tampont, majd belehelyezi egy extrakciós oldatba, pont úgy, mint az otthoni Covid-19 teszteknél.

A tampont ezután el kell küldeni a laborba, ahonnan öt munkanapon belül digitálisan megkapjuk az eredményeket.

Ezzel elkerülhető az a kellemetlen helyzet, amely a védekezés nélküli szex után az orvosi rendelő felkeresésével járhat. Ez különösen fontos a nemi úton terjedő fertőzések hatását tekintve.

Naponta ugyanis több mint egymillió nemi úton terjedő fertőzést diagnosztizálnak.

Egyre több nemi betegséget regisztrálnak hazánkban is Forrás: Thinkstock

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente körülbelül 374 millió új fertőzéssel kell számolni, főként Chlamydia-val, gonorrhoeával, szifilisszel és Trichomonas-szal. Míg a magas jövedelmű országokban széles körben elérhetőek a tesztek, máshol ez nincs így.

– mondta a Daye az új termék bevezetésekor a médiának adott nyilatkozatában, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Használhatók arra is, hogy a gyógyszert közvetlenül a hüvelybe adagoljuk, és pontosabb mintát adnak, mint bármilyen más teszt.

Hozzátette: a tamponokban rejlő lehetőségeket eddig nagyrészt figyelmen kívül hagyták.

Innovatív megközelítést alkalmaznak

Tanulmányok kimutatták, hogy a tamponok segítségével nagyobb hatékonysággal mutathatók ki egyes nemi úton terjedő betegségek, mint a hagyományos módszerekkel. Ám erre a célra eddig ritkán használták őket.

A terméket piacra dobó vállalkozás szerint az otthoni tesztet saját klinikai kísérleti adatok támasztják alá,

amelyeket több mint 600 pácienstől gyűjtöttek össze.

Az a tampon képes tesztelni a nemi úton terjedő betegségeket (Képünk illusztráció) Forrás: Daye

– mutatott rá Valentina Milanova, az eszközt kifejlesztő Daye alapítója.

A teszt 120 dollárba (közel 42 ezer forintba) kerül, és a cég további konzultációs lehetőséget is kínál. Poobashni Govender nőgyógyász, a Mercuri Health társalapítója szerint bár a technológia ígéretes, több vizsgálatra van szükség a pontosságának meghatározásához. Kiemelte annak fontosságát is, hogy az emberek kövessék az orvosi tanácsokat.

A startup számára azonban ez csak a kezdet. Míg

tesztjük jelenleg öt nemi úton terjedő fertőzésre (Chlamydia, gonorrhoea, Trichomonas, Mycoplasma és ureaplasma) terjed ki, a vállalat a közeljövőben egy HPV-tesztet is ki akarnak fejleszteni.

Ennek vizsgálatát már el is kezdték egy klinikai vizsgálat keretében. Úgy vélik, mindez egy új irányvonal kezdete lehet a nőgyógyászati egészségügyben.