Mi történik? Furcsa üzenetek jönnek a világűrből a Földre

Illusztráció a csillagközi térben sodródó Voyager-1-ről
Illusztráció a csillagközi térben sodródó Voyager-1-ről
Vágólapra másolva!
Érthetetlen, már-már zavarba ejtő üzeneteket küld a Földre a legmesszebbre jutott űreszköz, a Voyager-1. A mérnökök egyelőre nem teljesen értik, mi történik a 24 milliárd kilométerre sodródott űrszondával.
Vágólapra másolva!

A szonda továbbra is képes parancsokat kapni a Földről, de a csillagközi térbe küldött üzenetek fogadása nagyjából 22,5 óráig tart. Ez azt jelenti, hogy napokba (vagy ennél is hosszabb időbe) telik, mire a szakértők megtudják, a szonda közel 50 éves számítógépének helyreállítására tett kísérleteik működtek-e vagy sem.

Nem ez az első eset, hogy a Voyager-1 kaotikus adatokat küld vissza. A szonda fedélzeti komputere 2022-ben egyszer már elromlott, a hiba miatt pedig szintén zagyvaságokat sugárzott az irányítóközpontnak. A NASA mérnökeinek akkor sikerült rájönniük a problémára és kijavítaniuk azt. Ez azonban több hónapba telt.

Illusztráció a csillagközi térben sodródó Voyager-1-ről Forrás: Science Photo Library

Nem lesz könnyű helyrehozni

Jelen esetben a hibát az okozza, hogy az űrszonda repülési adatrendszere (FDS) képtelen megfelelően összeszerkeszteni és a Föld felé továbbítani a többi alrendszerből származó adatot.

Emiatt a csillagközi térről nem érkeznek vissza tudományos adatok a Földre, de a szonda állapotát leíró információk is kusza összevisszaságként jelennek meg.

A NASA mérnökeinek nem sok választása van, kénytelenek majdnem fél évszázados műszaki leírásokat böngészni, amelyek bemutatják, hogyan működik az amerikai űrügynökség legendás szondája. Mivel az űreszköz építésekor alkalmazott technológia ma már rendkívül elavult, nincsenek könnyű helyzetben.

A Voyager-1 és a Voyager-2 szondákat 1977-ben indították útnak, feladatuk a Jupiter és a Szaturnusz tanulmányozása volt. Jelenleg mindkét űrszonda egyre távolabbra sodródik tőlünk a csillagközi térben. Ha a Voyager-1-et sikerül megjavítani, a küldetés a szonda 50. születésnapjáig folytatódhat.